28 Eylül 2024 Cumartesi

Çepni: Halk sağlığı sorununun başında iktidar geliyor

HDP Milletvekili Çepni: "Bugün virüsle uğraştığımız, virüsle başa çıkmaya çalıştığımız koşullarda iktidar, örneğin, diyelim ki Salda Gölü'nde inşaata başlamayı başarabiliyor, böyle bir fırsatçılığı ortaya koyabiliyor; dolayısıyla, iktidar aslında -daha önce de söylemiştik, bir halk sağlığı sorunuyla karşı karşıyayız- bunların başında geliyor.

Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Murat Çepni, koronavirüs önergesi ile ilgili olarak Meclis Genel Kurulu'nda konuşma yaptı. Çepni, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan paketi eleştirdi.

Çepni, "Genel Kurul ve değerli halkımız; evet, çok kritik bir dönemdeyiz ve çok alışık olmadığımız, hazırlıklı olmadığımız bir virüs salgıyla baş etmeye çalışıyoruz. Elbette bu süreç, aslında bu mücadele süreci, hangi hattan hangi yol ve yöntemlerle bu sürece yaklaşacağımızın da turnusol kâğıdı niteliğinde. Tam da bu saatlerde Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkanı Erdoğan açıklamalar yapıyor, tamamını henüz dinleyemedik ama birkaç başlığı sizlere okumak isterim: 'Ekonomiyi canlı tutma hedefimiz var. İşlerin yoluna girmeye başladığı bir dönemde ipin ucunu asla bırakmayacağız. Sağ salim süreçten çıkarsak fırsatlar bizi bekliyor. Sabır ve duayla bu süreci aşacağız'" diyerek, Erdoğan'ın açıkladığı pakete tepki göskerdi.

"İşte, tüm dünyanın başına bela olmuş ve çok büyük insan kayıplarına sebep olan bir virüsle mücadeleyi tartıştığımız bugünlerde, Türkiye'de de virüsün hızla yaygınlaştığı bugünlerde, ülkenin Cumhurbaşkanının konuşmasında ekonomiyi canlı tutmayı, süreçten dua ve sabırla çıkmayı ve büyük fırsatların açığa çıktığını, büyük fırsatların önümüzde durduğunu belirttiği günlerdeyiz. İşte, tam da bu süreç halkın en temel ihtiyaçlara yani hijyen ihtiyaçlarına, sağlık ihtiyaçlarına çok fazlasıyla ihtiyaç duyduğu bir dönem aynı zamanda" diyen Çepni, "Çünkü bir kaos süreci var, insanların sokağa çıkması riski var, insanlara sokağa çıkmama çağrısı yapılırken insanların evlerinde sağlıklı barınma, sağlıklı beslenme, hijyen kurallarına sağlıklı biçimde ulaşma sorunlarıyla karşı karşıyayız. İşte, bu süreçte meseleye rant gözüyle mi bakacağız, ekonomik kalkınma gözüyle mi bakacağız yoksa halkın sağlığı gözüyle mi bakacağız? İşte, tam da burada, Cumhurbaşkanının yaklaşımı bizi tümüyle kaosa sürükleyen açıklamalardır" şeklinde konuştu.

"Bugün, 3 liraya elde edilen bir ürünün 15 liraya, 20 liraya çıktığı günlerdeyiz; 5 liralık bir hijyen ürününün 40 liraya, 50 liraya, 60 liraya satıldığı günlerdeyiz. Dolayısıyla, iktidarın, devletin bu rantçı, bu fırsatçı eğilimler karşısında çok ciddi önlemler alması gerekir. Tabii, bunun başında da iktidarın kendisinin bu meselelere rantçı, fırsatçı yaklaşmaması gerekir" diyen Çepni, şunları kaydetti:

"Burada, şunu söyleyerek bitirmek istiyorum: Bugün virüsle uğraştığımız, virüsle başa çıkmaya çalıştığımız koşullarda iktidar, örneğin, diyelim ki Salda Gölü'nde inşaata başlamayı başarabiliyor, böyle bir fırsatçılığı ortaya koyabiliyor; dolayısıyla, iktidar aslında -daha önce de söylemiştik, bir halk sağlığı sorunuyla karşı karşıyayız- bunların başında geliyor. Dolayısıyla, buradan tüm halkımıza kendi önlemlerini almalarını, başta bilim insanlarının, Türk Tabipleri Birliğinin çağrılarına uymalarını ve dikkate almalarını öneriyoruz."