28 Eylül 2024 Cumartesi

Çepni: Bu süreç video oyunu biçiminde yönetilemez

'Evde kal' çağrılarının karşılığı olmadığını söyleyen HDP Milletvekili Murat Çepni, "Milyonlarca işçi evde kalamıyor maalesef, çünkü milyonlarca işçi açlık ve ölümle karşı karşıya" dedi. Şeffaflık çağrısını yineleyen Çepni, "Bu süreç bir video oyunu biçiminde yönetilemez. Bu biçimde bir yönetim anlayışı halkı kandırmakla eş değerdir" dedi.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, şeffaflık çağrısını yineledi, taleplerini sıraladı. 

Salgının yayılmaya devam ettiğini ve hangi düzeye varacağı konusunda bir bilgiye sahip olmadıklarını söyleyen Çepni, "Bu sürecin şeffaflıkla yürütülmesi konusunda çok somut bir talebimiz var, en başta da belirttik, başta Türk Tabipleri Birliği olmak üzere, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası başta olmak üzere bu kurumlarımızın yani bu noktada uzman kurumlarımızın bu sürece dâhil edilmemesi en temel sıkıntılardan bir tanesidir. Bu süreç bir video oyunu biçiminde yönetilemez. Bu biçimde bir yönetim anlayışı halkı kandırmakla eş değerdir" diye konuştu. 

'İKTİDAR BU SÜREÇTE BİLE CİHATÇI NESİL YARATMA DERDİNE DÜŞTÜ'
Eğitimin dinselleştirildiğine yönelik eleştirilerin uzaktan eğitimin yapıldığı EBA TV'de gördüklerini söyleyen Çepni şunları söyledi:

"Eğitimin dinselleştirilmesine, cihatçı kimi vurguların eğitim müfredatında yer aldığına dair, cinsiyetçi kimi vurguların olduğuna dair sendikalar başta olmak üzere eleştirilerimiz vardı fakat bunları bir kez daha görmüş olduk. Neyi görmüş olduk? Örneğin, Adnan Menderes’in idam sahnesini biz EBA TV’de görmüş olduk. Adnan Menderes’in idam sahnesi yetmiyor, yine bir kafa kesme sahnesinin EBA ekranlarında çocuklarımıza öğretildiğini gördük. Bu, fırsatçı siyasetin geldiği bir dip noktadır gerçekten. Böylesine bir süreçte eğitim vermesi gereken bir devlet televizyonunun burada da dindar ve kindar bir nesil, cihatçı bir nesil yaratmanın derdine düştüğünü görüyoruz. İktidar bu politikadan derhâl vazgeçmelidir."

'MİLYONLARCA İŞÇİ ÖLÜMLE KARŞI KARŞIYA'
"Evde kal" çağrılarını hatırlatan Çepni, "Milyonlarca işçi evde kalamıyor maalesef çünkü milyonlarca işçi açlık ve ölümle karşı karşıya" dedi. Çepni şöyle devam etti: 

"Bugün tersanelerde çalışan işçiler feryat hâlinde; bugün, çağrı merkezlerinde çalışan binlerce emekçi yine aynı risk altında. Yine, 120 bin mali müşavir aynı eleştiriyi, aynı sıkıntıyı ifade eder durumda. Ağır sanayi işçileri, küçük sanayi işçileri -hemen hemen hepsi- milyonlarca işçi bu süreçte ölüme terk edilmiş durumda.

İki haftalık ücretli iznin bedeli 5,4 milyar dolar. 'Bu 5,4 milyar dolar nasıl karşılanabilir?' diye sorarsanız eğer, cevabı çok basit. Kanal İstanbul bütçesinin yarısıyla bu bütçe pekâlâ karşılanabilir. Savaş bütçesi yani güvenlikçi bütçenin beşte 1’iyle bu bütçe pekâlâ sağlanabilir fakat tabii ki halk sağlığı yerine 'sağlık sektörü' kavramını geçiren, hastaneleri iş yeri, hastaları müşteri olarak gören bir neoliberal anlayış elbette buna çare üretemez."

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni önerilerini sıraladı:

-Kira ödemeleri salgın süresince durdurulmalıdır.
-Bankalara olan bütün kredi ödemeleri salgın süresince durdurulmalıdır. 
-Elektrik, su, doğal gaz, telefon ve internet ücretsiz sağlanmalıdır. 
-İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır. 
Zorunlu sektörler hariç tüm çalışanlara ücretli izin sağlanmalıdır. 
-Yaygın test koşulları sağlanmalıdır.
-Sağlıksız koşullarda yaşamaya çalışan göçmenlerin tüm sağlık ihtiyaçları giderilmelidir.