29 Eylül 2024 Pazar

Çepni: Bu bütçe politik islamcı faşizmin saltanat ekonomisinin bütçesi

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, bütçe görüşmelerine ilişkin Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, bütçenin politik bir tercihin ifadesi olduğunu belirtti. Hazırlanan bütçenin politik islamcı faşizmin saltanat ekonomisinin bütçesi olduğunu vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepni, Meclis Genel kurulu'nda bütçeye ilişkin konuşma yaptı.

Bütçenin politik bir tercihin ifadesi olduğunu belirten Çepni, "Hangi sınıfların temsilcisiyseniz ona uygun bütçe yaparsınız. Dolayısıyla burada iktidarın 84 milyon insan için bütçe yaptığını söylemesi baştan sona yalandır" dedi.

'SARAYDA GÜNDE 18 MİLYON LİRA HARCANIYOR'
Cumhurbaşkanlığı bütçesinin yüzde 60'a yakın arttığını, sarayda günde 18 milyon TL harcandığını kaydeden Çepni, "Diyanet diye bir kurum var, 35 milyar 910 milyonluk bütçesiyle 6 bakanlığı geride bırakmış. Ama olsun; dinimiz, imanımız yerinde. Bu kurumun işsizlikle, yoksullukla ilgisi yoktur, ama ne zaman iktidara dönük bir mücadele görse orada devreye girer ve sarayın aparatı gibi, propaganda malzemesi gibi konuşmaya devam eder. AKP'li yıllarda 844'ü çocuk olmak üzere en az 30 bin işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti ama olsun. İşçi sınıfına tekme atanı ataşe yaptık, müteahhitlerimiz kazandı ama olsun. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının araç garantisi ve katkı ödemeleri için 2023 yılı bütçesinden ödenecek miktar 1 milyar 750 milyon ama olsun, yine müteahhitlerimiz kazanmış, AKP'nin kasaları dolmuş" diye konuştu.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçesinden Türkiye Çevre Ajansına 801 milyon TL aktarıldığını belirten Çepni, faiz giderlerinin 550 milyar TL'ye çıktığını, "savunma ve güvenlik bütçesi" adı altında savaşa 469 milyar TL ayrıldığını, sarayın sadece temsil ve tanıtımına 105 milyon TL ayrıldığını söyledi.

Kar amacı gütmeyen kuruluşlara 27 milyon TL ayrıldığını belirten Çepni, "Bu kurumlar kimler? Belli değil, bu para nereye gidiyor belli değil, buna hiçbir cevap yok. İşte bu seçim ekonomisi, işte bu saltanat ekonomisi" dedi.

'SALTANAT EKONOMİSİNİN BÜTÇESİ'
İktidarın sermayedarları korumak için uygulamaya başladığı kur korumalı mevduat sisteminin yükünün Eylül ayı itibariyle 85 milyar TL olduğunu aktaran Çepni, "Neresinden bakarsanız bakın bir savaş ekonomisi, bir rant ekonomisi. Bu bütçe ideolojik bir bütçe, bu bütçe politik islamcı faşizmin, saltanat ekonomisinin bütçesidir. Bu bütçenin işçi sınıfıyla, milyonlarca emekçiyle hiçbir alakası yoktur. Alakası olmak bir yana onun düşmanıdır, onun yoksulluğu bir avuç saray çevresinin zenginliğidir. Bu ülkede yoksulluk varsa çalanlar olduğu için vardır. Dolayısıyla bu faiz bütçesi, bu rant bütçesi bir avuç zengini daha fazla zengin etmek üzere kurgulanmıştır. Bunun karşısında halkımıza bir kez daha şunu söylüyoruz: Bu iktidardan hiçbir beklentimiz olamaz. Bu iktidarın varlık sebebi milyonlarca işçinin, emekçinin yoksullaştırılması, sömürülmesi ve katledilmesi üzerine kuruludur dolayısıyla eğer sistem buysa bu sistemi değiştirmekle yükümlüyüz" diye konuştu.