28 Eylül 2024 Cumartesi

Cemil Bayık: Türkiye çok sıkıştığı için görüşmeye izin verdi

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, İmralı’da çıkan yangının "siyasi nedenleri" olduğunu belirterek, iktidarın Ortadoğu başta olmak üzere her alanda sıkıştığı için Öcalan’la görüşmeye izin vermek zorunda kaldığını vurguladı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Stêrk Tv'de katıldığı programda gündemdeki konuları değerlendirdi. 

İmralı'da yangın çıktığı yönündeki açılamanın "sayasi nedenleri" olduğunu söyleyen Bayık, "İktidar çok sıkışmış durumda, bu yüzden görüşmeye izin vermek zorunda kaldılar" dedi.

'YANGIN ÇIKARDILARSA, POLİTİK BİR NEDENİ VARDIR'
PKK Lideri Öcalan üzerindeki tecridin uzun süredir devam ettiğini kaydeden Bayık, İmralı'da çıkan yangına ilişkin iktidarın yaptığı açıklamaların "gayrı ciddi" olduğunu belirtti. 

Bayık, şunları söyledi: "Rêber Apo ile görüşmelerin gerçekleşip gerçekleşmemesi tamamen siyasi bir kararlarla alınıyor. Eğer İmralı'da yangın çıkarmışlarsa bunun politik sebepleri vardır. Öyle tesadüfü değildir. İmralı'nın her açıdan 24 saat denetim altında olduğunu herkes biliyor. Askeri bir alan olduğu için kimse yaklaşamıyor. Böyle bir yerde kış günü yangın çıkıyorsa altında politik amaçların olduğunu bilmemiz gerekir. Süleyman Soylu bunu neden açıkladı? Acaba Rêber Apo'yu mu, PKK'yi mi yoksa Kürt halkını mı denemek istediler? Bunu henüz bilmiyoruz. Fakat politik bir hesapları var. Bu yüzden yangını çıkarıp daha sonra televizyonda açıklamasını yaptılar."

'ÇOK SIKIŞMIŞ DURUMDALAR BU YÜZDEN GÖRÜŞMEYE İZİN VERMEK ZORUNDA KALDILAR'
Yagın çıktığı yönündeki açıklamaların ardından bir çok yerde eylemlerin yapıldığını hatırlatan Bayık, "Eğer Türk devleti bir kaç ay sonra bir kez daha Rêber Apo ile görüşme engelini ortadan kaldırdıysa bununla ilgili de politik hesapları vardır. Çünkü halk her tarafta ayağa kalkarak bu durumu kabul etmeyeceklerini, önderlerinden biran önce haber almak istediklerini ve bunun için de herşeyi göze aldıklarını söyledi. Halkın bu tutumunun yanı sıra Türk devleti de hassas bir süreçten geçiyor. Çok sıkışmış durumdalar bu yüzden görüşmeye izin vermek zorunda kaldılar" dedi.

'TECRİT KALKARSA DEVLETİN SİYASETİ DEĞİŞİR'
Öcalan'a yönelik tecridde ısrar edilmesinin "Kürt ve demokrasi sorunu" olduğunu söyleyen Bayık, şu değerlendirmeleri yaptı: "Tecrit politikasının sebebi, Kürt halkına karşı yürütülen soykırım siyasetidir. Türk devleti tecridi geliştirdiği zaman demokrasi güçlerine yönelik saldırılarını da arttırıyor. Eğer bugün Türkiye'de demokrasi güçlerine, sosyalist kesimlere yönelik saldırı artıyorsa, işkence, göz altı ve tutuklamalar oluyorsa, sebebi Kürt halkına karşı yürütülen soykırım siyasetidir. Geçmişte de, şimdi de çok iyi anlaşıldı ki tecridin demokrasi ile ilgisi var. Bunu herkes gördü. Rêber Apo'ya karşı tecrit geliştiğinde, Kürt halkına karşı soykırım politikaları devreye giriyor, demokrasi güçlerine karşı da saldırılar artıyor. Bu yüzden tecride karşı durmak soykırım ve saldırı politikalarına karşı durmaktır. 

Eğer tecrit kırılırsa Türk devletinin Kürt halkına ve demokrasi güçlerine yönelik siyaseti de değişecektir. Tecrit kırılmadığı sürece, soykırım siyaseti devam edecektir."