28 Eylül 2024 Cumartesi

Çambükü Köylüleri: Toprağımız, buğdayımız bizle direniyor

Mera alanlarına OSB yapılmasına direnen Çambükü köylüleri, direnişlerinin 57. gününde yayınladıkları video ile bugüne dek yaşadıkları haksızlıkları aktardı. Mera alanlarının bir gecede kurutulduğunu kaydeden kadınlar, kesilen ağaçların yerine ağaç diktiklerini ve direneceklerini vurgulayarak, dayanışma çağrısı yaptı.

Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köylüleri, mera alanlarına kurulmak istenen organize sanayi bölgesine karşı direniyor. Direnişlerinin 57. gününde olan köylüler bir video paylaştı.

OSB yapımına karşı direnen köylüler yonca tarlalarına, mısır tarlasına kum doldurulduğunu, 40'a yakın ağacın katledildiğine dikkat çekmiş, 600 baş hayvanın yiyeceksiz kaldığını belirtmişti. Dertlerini anlatan köylülere ise askerler saldırmış, kalkanlarla darp etmişti.

Yayınlanan video 57 gündür maruz kaldıkları şiddetin ve haksızlığın görüntüleri yer alırken kadınlar da yaşadıkları aktardı.

"Biz direniyoruz, topraktaki buğdayımız da direniyor" diyen bir köylüler seslerinin duyulmasını istedi ve kesilen ağaçları göstererek şöyle dedi: "Bunlar da candı, ne hale getirdiler. Sesimizi duysunlar. Yeter artık evlerde oturamıyoruz, kadınlar hasta oldu. Çaresiz kaldık. Ağaçlarımızın haline bakın. Onlar kesti biz dikiyoruz. Utansınlar."

OSB uğruna karşılarına dikilen askerler tarafından darp edildiklerini hatırlatan köylü kadınlar, şu ifadeleri kullandı: "Mallarımız, koyunlarımız, ineklerimiz hepsi ahırda kaldı. Hiçbir yerimiz var. Bir gecenin içinde Çambükü'nü kara toprağa çevirdiler, 20-40 yıllık ağaçları yerle bir ettiler. Elimizden arazimizi, meramızı aldınız, bu kuzu ne olacak.

27 sene önce verilen, ekip diktiğimiz, geçimimiz sağladığımız topraklarımızın üzerine dayatma yapılarak OSB kurulmak isteniyor. Lütfen ülke tarımı adına bize sahip çıkın, bu feryadımızı duymaz ve üreticiye bize, kadınlara sahip çıkmazsanız yarın ülke tarımı bitmiş olacak ve her yer betonlaşacak.

Açtığımız kapılar yüzümüze kapanıyor. Ama tüm Türkiye duysun bize yardım etsin."