28 Eylül 2024 Cumartesi

Çakıcı'nın kesinleşen hapis cezasına durdurma kararı

Çete lideri Alaattin Çakıcı hakkında verilen ve geçen günlerde kesinleşen 9 ay 10 günlük hapis cezasına ilişkin Ankara Bölge Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "kanun yararına bozma" kararı verildi, cezanın infazı durduruldu.

Ankara Bölge Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığı, çete lideri Alaattin Çakıcı hakkında 2017 yılında hapishanede hükümlü bulunduğu sırada "görevi yaptırmamak için direnme" suçlamasıyla verilen hapis cezasını, "kanun yararına bozma" yoluna gitti. Mahkeme, bu nedenle 9 ay 10 günlük cezanın infazını durdurdu.

DW'den Alican Uludağ'ın haberine göre, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin de bizzat girişimiyle çıkarılan infaz indirimi paketi kapsamında tahliye edilen Çakıcı, Keskin Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada 15 Ekim'de 9 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Çakıcı'nın avukatları bu cezayı istinaf etti. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 6'ncı Ceza Dairesi, 3 Kasım'da Çakıcı'nın itirazını reddetti ve cezayı onadı. Karar, cezanın infazı için Keskin Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme, kararı hapishaneye giriş işlemleri için 24 Kasım'da Keskin Cumhuriyet Başsavcılığı İnfaz Bürosu'na gönderdi.

Ancak Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı Kanun Yolları Bürosu, 25 Kasım'da Çakıcı'nın kesinleşen cezasına karşı istisna bir yol olan "kanun yararına bozma" talebiyle Yargıtay'a başvurdu. İstinaf, itiraz incelemesi tamamlanıncaya kadar infazın durdurulmasını ve itiraz işlemlerinin ikmali için dosyanın ivedi olarak gönderilmesini istedi.

Bunun üzerine Keskin Asliye Ceza Mahkemesi, Çakıcı hakkında verilen 9 ay 10 gün hapis cezasının infazının durdurulmasına karar verdi. 

Alaattin Çakıcı, infaz indirim paketine göre bu cezası kesinleşse dahi cezaevine girmiyordu. Çakıcı, kapalı cezaevinden aynı gün açık cezaevi yoluyla tahliye olacaktı. Ancak bu ceza, Çakıcı'nın siciline geçecekti.