27 Eylül 2024 Cuma

'Büyükada davasında insan hakları savunucuları beraat ettirilmeli'

Büyükada davası öncesi Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde yapılan ortak açıklamada, "Mahkemeyi, mütalaanın açık ve fahiş hatalarını dikkate alarak bu davada yargılanmakta olan tüm insan hakları savunucularını beraat ettirme yönünde karar vermeye davet ediyoruz" dedi.

11 hak savunucusunun yargılandığı Büyükada davasının karar duruşması Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Duruşma öncesi adliye önünde Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Yurttaşlık Derneği, Kadın Koalisyonu ortak açıklama yaptı.

"Hak savunucuları için adalet" pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan Feray Salman, "Dünkü duruşmalarında beraat kararı verilerek tahliye edilen başta Osman Kavala olmak üzere tüm arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Bu davada da tıpkı birazdan izleyeceğimiz dava gibi akla ve hukuka uymayan, gerçeklerden uzak, insanların gündelik hayatları ve ilişkileri bir suç eylemi olarak gösterilerek insanlar suçlu gösterilerek mağdur edildiler ve büyük bir hukuk mücadelesi yaşandı. Neyse ki, son zamanlarda yaşanmakta olan karamsarlığa rağmen, geç de olsa adalet yerini buldu diyemiyoruz" dedi.

Yaklaşık üç yıl önce 11 insan hakları savunucusuna karşı açılan ve Büyükada davası olarak bilinen davanın 27 Kasım 2019 tarihinde yapılan 10. duruşmasında savcılığın mütalaasını verdiğini hatırlatan Salman, "avukatların ve sanık konumuna düşürülen insan hakları savunucularının iki yılı aşkın bir süre boyunca asılsız iddiaları çürüten delilleri dava dosyasına taşımakla geçti" diye kaydetti.

Bu süre içerisinde beş kez savcının değiştiğini vurgulayan Salman, bu süreç içerisinde savcının dosyaya lehte ve alehte herhangi bir kanıt eklemediğini söyledi. Salman, "Bir davanın açılması için gerekli olan delil düzeyi ve yeterliliği ile bir sanığın mahkûm edilmesi için gerekli delil düzeyi ve yeterliliği aynı değildir. Büyükada davasının iddianamesinde delil olarak ortaya konulan her şeyin kovuşturma sürecinde çürütülmüş olmasına rağmen savcılık makamının bunları yok varsayan bir mütalaa hazırlaması hukuku görmezden gelmektir. Eğer davada ileri sürülen deliller değerlendirilmeyecek ise iddianamede yer alan suçlamalar o zaman kovuşturma süreçlerine niye ihtiyaç duyulmaktadır?" diye sordu.

Salman son olarak "Mahkemeyi, mütalaanın açık ve fahiş hatalarını dikkate alarak bu davada yargılanmakta olan tüm insan hakları savunucularını beraat ettirme yönünde karar vermeye davet ediyoruz" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından hak savunucuları duruşma salonuna geçti.