28 Eylül 2024 Cumartesi

Bursa'da çıkan soba yangınında 9 mülteci yaşamını yitirdi

Bursa'da 4 katlı bir binanın ikinci katında soba nedeniyle çıkan yangın sonucu 8'i çocuk 9 Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi.

Bursa'nın Yıldırım ilçesine bağlı Değirmenönü Mahallesinde bulunan 4 katlı bir binanın 2'nci katındaki evde yangın çıktı. İtfaiye ekiplerinin 1 saatlik müdahalesi sonrası yangın kontrol altına alındı.

Yangının söndürülmesinin ardından eve giren itfaiye ekipleri, yaşları 1-11 arasında değişen 8'i çocuk 9 kişinin cesedine ulaştı. Evde kalan Suriyeli Amine Eltaha Elmuse, 6 çocuğu ve 2 yeğeni hayatını kaybederken, Elmuse'nin eşi, yangın sırasında dışarıda olan ve eve dönerek yangına müdahale etmeye çalışan Hüseyin Aljasem, dumandan zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.

Yangında hayatını kaybeden Suriyelilerin isimleri şöyle: Amina Eltaha Elmuse ile çocukları Yasir, Muhammed, Ahmed, Gerem, Merem, Ali Aljasem ve yeğenleri Ahmed, Ali El Cesim.

Suriyeli ailenin üst katında yaşayan 3 kişilik aile ise merdivenli araçla kurtarıldı, dumandan etkilenen 3 kişi de hastaneye kaldırıldı.

İlk değerlendirmelere göre yangına evdeki soba sebebiyet verdi. Soba bacasının tıkalı olması nedeniyle eve geri dolan duman sonucu, uykuda olan 9 kişi karbonmonoksitten zehirlendi. Sobadan çıkan kıvılcımın etraftaki mobilyalara sıçramasıyla da yangın başladı.

Hayatını kaybeden 9 kişi, dini vecibelerin ardından Erdoğanköy Mezarlığı'na defnedildi. Olay hakkında soruşturma başlatıldı.

HDP: SORUMLUSU NEFRET VE SÖMÜRÜ POLİTİKALARINI DERİNLEŞTİREN İKTİDARDIR
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çocuk Komisyonu ile Göçmen ve Mülteciler Komisyonu, olaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. İktidar bloğunun Suriyeli mültecilere dönük düşmanlık ve sömürü politikalarının bu olaya adım adım zemin oluşturduğu kaydedilen açıklamada, 9 kişinin hayatını kaybetmesinin de söz konusu politikaların sonucu olduğu dile getirildi.
 
"Tüm halklara reva görülen bu ekonomik şiddet sarmalında mülteci çocukların payına ne yazık ki sobadan zehirlenip ölmek düşmüştür. Mülteci çocukların sağlıklı bir ortamda yaşama, barınma, sağlık, eğitim, adalet haklarının sağlanmadığı bu zeminde sonuç olarak çocukların yaşam hakkı ellerinden alınmıştır" ifadeleri kullanılan açıklamada, olayın tüm yönleriyle derhal araştırılması çağrısında bulunuldu.

Açıklama, şöyle devam etti: "Bu ve benzeri olayların tekrar yaşanmaması için gerekli politikaların hayata geçirilerek başta mülteci çocuklar olmak üzere Türkiye'deki bütün mültecilerin yaşam alanları insan onuruna yaraşır bir şekilde güvenli ve yaşanılabilir hale getirilmelidir. Bizler HDP olarak toplumsal özneler olan tüm çocukların yararına ve çocuklarla birlikte politikalar üretmeye devam edeceğiz. Mülteci çocukların başta yaşam hakkı olmak üzere bütün hakları için mücadeleyi büyüteceğiz."