29 Eylül 2024 Pazar

'Burjuva cumhuriyet bugün de krizde'

ESP'nin Ankara'da düzenlediği panelde, burjuva cumhuriyetin krizi ve devrimin güncelliğine dikkat çekildi. Marksist Teori yazarı Polat, cumhuriyetinin inkar rejimi olduğunu kaydetti. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Merkezi'nde Marksist Teori Dergisi yazarı Hasan Polat'ın sunumuyla "Burjuva Cumhuriyetin krizi ve devrimin güncelliği" paneli düzenlendi.

Devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından söz alan Hasan Polat, rejim krizine değinerek, "Geride bıraktığımız dönemin iç savaşa vardığını düşünürsek, burjuva cumhuriyet bugün de krizde. Krizin iki yanı var; ülkedeki egemen sınıfların hem bölüşüm hem yönetme üzerindeki bitmez kavgaları" dedi.

'TARAFLAR ARASINDA HEP GÜÇ MÜCADELESİ OLACAK'
Polat, "İki bloğunda cumhuriyetle ilgili söylediklerini anlamak kolay" diyerek konuşmasına şöyle devam etti:  "Cumhuriyetin kuruluşunun kendisi de kriz. Taraflar arasında hep güç mücadelesi olacak. Başlangıcından bugüne kriz belirli dönemlerde kendini yeniden üretiyor. Krizin kaynağı Kürtler ve komünistlerin cumhuriyetten dışlanması. Komünistler, Anadolu'da örgütlenen bir güçtü ve Ekim devrimiyle beraber halk arasında etkisi vardı ama ağır bir şekilde örgütlülükleri dağıtıldı. Diğer kriz kaynağı ise islamcılık akımı. Onlar da cumhuriyetle krizli bir tarihe sahipler. Bu kriz 2000'lere kadar AKP'nin devletleşmesi, devletin AKP'lileşmesine kadar. Burjuvazinin tüm klikleri iktidara geldiklerinde kaldıkları yerden Kürtleri ve devrimcileri ezmeye, işçileri baskılamaya devam etti."

'OSMANLICILIK POLİTİKASINI ALLAYIP PULLAYACAKLAR'
Her kliğin kendine has cumhuriyet tasavvuru olduğuna dikkat çeken Polat, "Erdoğan'ın sloganı George Bush'un '21. yüzyıl Amerika'nın yılı olacak' sloganından aşırmadır mesela. Sağdan gelen siyasetçiler aynı sloganlar etrafında birleşiyorlar, Türkiye yüzyılı sloganının çerçevesi de böyle. Osmanlıcılık politikasını allayıp pullayıp yeniden halklarımıza sunacaklar. İktisadi olarak ise 'ya Resulullah inşaat' dedikleri olgunun önüne geçemeyecekler" dedi.

'BU BAYRAKTARLIĞI DOĞU PERİNÇEK'TE GÖRDÜM'
Polat, TKP'nin herkesten daha coşkulu bir biçimde cumhuriyet savunuculuğu yaptığını vurgulayan konuşmasında şunları belirtti: "Ben bu tarz bayraktarlığı 90'lı yıllarda Doğu Perinçek'te gördüm. Bugün Sosyalist Güç Birliği 'yeniden cumhuriyet' diyor. Bu cumhuriyet mevcut kemalist sütunlar üzerine kurulmuş tekçi yapısı olan, halkı ezmek üzerine kurulu bir zihniyettir. Cumhuriyet, toplumsal sınıfların gücünü emperyalizm kovulması sürecinde arkalayan, iktidarlaşma sürecinde onları belirli yöntemlerle saf dışı bırakan bir akıldır."

'BURJUVA DİKTATÖRLÜK 1924 ANAYASASIYLA KURULDU'
1921 Anayasasıyla ilgili konuşan Polat, "Bu yasa toplumsal güçlerin belli bir oranda ittifak olduğu ilerici bir yasaydı. Toplumsal güçler belirli bir ölçüde mecliste var oldu. TBMM bu yasayla biraz sovyet sistemine yakındı. Yasama ve yürütmeyi birleştiriyordu. Ek olarak yerel özerklik hakları vardı. İttifak yapılan güçler saf dışı bırakıldan sonra burjuva diktatörlük 1924 Anayasasıyla kuruldu" ifadelerini kullandı.

Polat, sosyalistlerin tereddüt etmeden Kürt özgürlük hareketi  ve işçi emekçinin sosyalist cumhuriyetini istemesi gerektiğinin altını çizerek, "Cumhuriyetin 100 yıllık tarihiyle halkları yüzleştiren bir çalışma yürütmeliyiz. Cumhuriyet inkar rejimidir, bunu devrimcilerin siyasal program olarak haykırması lazım" dedi.

Panel, soru cevap kısmından sonra son buldu.