27 Eylül 2024 Cuma

Buldan: Grup Yorum'un taleplerinin yerine getirilmemesi Türkiye'nin ayıbıdır

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile HDK Eşsözcüleri İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu ölüm orucu direnişçisi Helin Bölek'i ziyaret etti. Ziyaretin ardından açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, "Taleplerin yerine getirilmemesi Türkiye'nin ayıbıdır" dedi ve devletin sanata verdiği değeri bu şekilde ortaya koyduğunu vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüleri İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu, ölüm orucundaki Grup Yorum üyesi Helin Bölek'i Sarıyer'deki direniş evinde ziyaret etti.

Heyeti, Bölek'in annesi Aygül Bilgi, ölüm orucunda olan Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'in babası Ahmet Gökçek ve diğer grup üyeleri karşıladı.

'BİR ŞEYLER YAPMALIYIZ'
Karşılamanın ardından aileyle görüşen ve heyete bilgi veren Bölek'in annesi Aygül Bilgi, "242. günündeki İbrahim'in tahliyesi için hala adlı tıp raporu istenmesi nasıl bir mantık bunu anlamıyorum. Adli tıp raporunun hızlandırılması ve İbrahim'in bir an önce dışarı çıkması için ne yapılması gerekiyorsa kamuoyu, siyasetçiler ve bizler bir şeyler yapmalıyız" dedi.

'DİRENİŞİNİZ TÜRKİYE'NİN BAŞKA BİR FOTOĞRAFINI GÖSTERİYOR'
Aileyle görüştükten sonra HDP Eş Genel Başkanları ve HDK Eşsözcüleri, Helin Bölek'le görüştü.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli görüşmede, "Direnişiniz Türkiye'nin başka bir fotoğrafını gösteriyor. Açlık grevi eylemi hak mücadelesinin bir parçası ama türkü söylemek için açlık grevi yapmak zorunda kaldığınız bir ülkede yaşıyoruz" dedi.

'TALEPLERİN YERİNE GETİRİLMEMESİ TÜRKİYE'NİN AYIBI'
Direniş evinin önünde açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, açlık grevi ile ölüm oruçlarını ilk elden deneyimleyen bir parti olduklarını vurgulayarak, "Dolayısıyla Ben Helin'in gerçekten iyi olmadığını gördüm. Sağlığı gittikçe kötüye giden, konuşmakta zorlanmasıyla karşı karşıya kaldık" dedi.

"Ölüm orucunda olan İbrahim ve Helin'in talebi bizim için çok önemli" diyen Buldan, şöyle konuştu: "Onlar sadece şarkı söylemek, konserlerinin engellenmemesini, kurumlarının basılmamasını istiyorlar. Sırf şarkı söyledikleri için cezaevlerinde olan arkadaşlarının tahliye olmasını istiyorlar. Bunlar çok haklı talepler ve bu taleplerin yerine getirilmemesi Türkiye'nin ayıbıdır. Türkiye sanata verdiği değeri bu şekilde ortaya koyuyor. Helin ve İbrahim'in sağlığına kavuşabilmesi için bu taleplerin mutlaka dikkate alınması ve çözülmesi gerekiyor."

Türkiye kamuoyunun talepler karşısında sessizliğini bozması için çağrıda bulunan Buldan, "Hükumetin adım atması için hep birlikte haykırmalıyız. Onlar en değerli şeyini, canlarını ortaya koydular ve bedenler yitip gitmemeli" şeklinde konuştu.

'GRUP YORUM SANAT YOLUYLA MÜCADELE EDEN BİR DİRENİŞ GRUBU'
Ardından söz alan HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu, Bölek'in durumunun kötü olmaması nedeniyle birkaç cümleden fazla konuşamadığına dikkat çekti ve "Grup yorum sanat yoluyla eden bir direniş grubu" diye belirti.

Uğurlu, devletin süreç kötüye gitmeden çözüm ortaya koyması gerektiğine işaret etti ve "90'lı yıllarda Madımak'ı yakan zihniyeti tahliye eden anlayışın sanat yapmak isteyenleri de özgür bırakması gerekiyor" dedi.

Açıklamanın ardından heyet, direniş evinden ayrıldı.