28 Eylül 2024 Cumartesi

Buldan bütçe görüşmelerinde konuştu

Bütçe görüşmelerine ilişkin Meclis Genel Kurulunda konuşan Buldan, oldu bittiye getirilerek hazırlanan AKP-MHP bütçesinde sosyal adalet, sosyal devlet, refah ve huzur,; yoksullar, kadınlar, emekçiler, üreticiler, çiftçiler, esnaf, gençler, çocuklar ve engelliler olmadığını kaydetti.  

2023 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşülüyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Meclis Genel Kurulunda konuştu. Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Leyla Güven, İdris Baluken, Ayla Akat Ata başta olmak üzere hapishane bulunan ve mücadelenin onuru olduğunu belirttiği tutsak siyasetçileri ve Gezi davası tutsaklarını selamladı.

Müzakereden ve katılımdan uzak, ben yaptım oldu-bitti anlayışıyla hazırlanan bir AKP-MHP bütçesiyle karşı karşıya olduklarını belirten Buldan, "Bu, milyonların emek ve birikimini iktidarın hizmetine sokan bir bütçedir. Sorunları ve çözümü ret ve inkâr bütçesidir. Halkın sofrasındaki ekmeği daha da küçültme; yoksulluğu, adaletsizliği, eşitsizliği büyütme bütçesidir. Bu bütçede sosyal adalet, sosyal devlet, refah ve huzur yoktur. Yoksullar, kadınlar, emekçiler, üreticiler, çiftçiler, esnaf, gençler, çocuklar ve engelliler yoktur" dedi.

İktidarın Türkiye'yi demokrasi, insan hakları hukuk ve basın özgürlüğünde uluslararası endekslerde en kötü sıralara yerleştirmeyi başardığını söyleyen Buldan, "AYM ve AİHM kararlarını tanımıyorum" diyerek hukuksuzlukta dünya lideri olduklarını kaydetti. Buldan, "Yarattığınız tahribatların ekonomideki sonuçları da çok daha ağırdır. Yemek parasını ödeyemeyen öğrenci yurttan, kirasını ödeyemeyen kiracı evden atılmaktadır. Milyonlarca insan açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermektedir. Çocuklar bugün beslenme çantasında sadece kuru bir ekmekle okula gitmek zorunda bırakılıyorsa sebebi yandaşlarınızın ve 5'li çetenizin ihalelerle, rüşvetle, çifter maaşlarla doldurduğu çantalardır. Yandaşlarınızın beslenme çantasında yok yoktur ama çocuklar okula aç gitmektedir. Sütü, peyniri, yumurtayı lüks tüketim haline getirdiniz. Çocukların sütünden, yumurtasından kestiğiniz vergileri ise Kur Korumalı Mevduat adı altında zenginlere pay ettiniz. Yandaşlarınız tonlarla götürürken halkın yaşamını ise grama bağladınız! Yoksulun sofrasındaki soğanı da elinden aldınız. Kış geldi sobalar, kombiler yanmıyor. Çünkü halkın cebini yaktınız" ifadelerini kullandı.

Referandum niteliğinde bir seçimin yaklaştığını söyleyen Buldan, bu nedenle büyük demokratik değişim ve dönüşüm için onurlu bir barışla halkların bir arada eşitçe yaşayabileceği demokratik, adaletli, özgür bir ülke hedefi etrafında en güçlü birlikteliği oluşturmanın tarihsel bir sorumluluk olduğunu kaydetti. "İktidarın cumhuriyetin demokratikleşmesini engellemek için kurduğu ittifaka karşı, milyonların demokratik cumhuriyet koalisyonunu oluşturma çağrısı yapıyorum" diyen Buldan, "Özgür gelecek için değişim isteyen herkese tüm halklarımıza çağrıda bulunuyorum: Zorbalığın ve karanlığın hegemonyasına karşı aydınlık yolda en büyük demokrasi ittifakını oluşturalım. İkinci yüzyılın kurucusu bizler olalım" ifadelerini kullandı.