28 Eylül 2024 Cumartesi

Birliğin ve enternasyonal umudun kongresi

Kongre, umudunu HDP'nin geleceğiyle sürdürmek isteyen mücadeleci dinamiğin buluşması olarak da değerlendirilebilir.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 4. Olağan Büyük Kongresi, birleşik mücadelenin sürdürülmesi ve büyütülmesinin yegane adres olduğunu bir kez daha gösterdi. Gerek katılım, gerek coşkusu ve içeriğiyle HDP kongresi, umudu ve mücadeleyi büyütmeye olan inancı görünür kıldı.

Kongre, katılım itibarıyla mesajını çok net bir şekilde bir kez daha verdi. Salona sığmayan, dışarıya taşan coşkulu kitle, HDP etrafında kenetlenmeye devam edeceğini gösterdi. Aslında benzer bir sahiplenme, bir önceki kongrede de yaşanmıştı. Tüm baskı, gözaltı, tutuklama saldırılarına rağmen son kongre, AKP-MHP faşizminin teslim alamadığı HDP gerçekliğini dosta düşmana ilan etti. Önceki kongreyi de aşan kitle iradesi ve nicel gücü, yeni seçilen yönetime de görevlerini hatırlatması açısından kayda değerdir. Nitekim, "Daha güçlü HDP, daha güçlü mücadele" şiarıyla toplanan kongrede kitlelerin verdiği en net mesaj; mücadelenin büyütülmesi yönünde olmuştur. Salona sığmayan kitle, faşizmin kalıplarına da sığmayacağını göstermiştir.

Kongreye tüm kentlerden katılımların olması, özellikle batı illerinden (İstanbul ve İzmir başta gelmek üzere) katılımın yüksek olması, umudun bu kentlerden büyütülmesinin de önünü açacak bir veri olarak değerlendirilebilir. Bu anlamıyla kongre, umudunu HDP'nin geleceğiyle sürdürmek isteyen mücadeleci dinamiğin buluşması olarak da değerlendirilebilir.

Coşku, kongreyi en iyi tanımlayan kelime. Kararlılık ve mutluluk da ardı sıra konulabilir. Abdullah Öcalan'a gösterilen sevgi, Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın gönderdiği mesajlar salondaki coşkuyu katlayan rol oynadı. Tutsak siyasi temsilciler, Ahmet Türk, önemli değerler olarak delege ve kongre izleyenleri tarafından hak ettikleri değere yerleştirildi.

Daha yollardan başlayıp salona sığmayan coşku, en doruk anını, enternasyonal konukların kürsüye çıkmasıyla yaşadı. Aslında HDP kongresi, kelimenin gerçek anlamıyla enternasyonal buluşmaya tanıklık etti. 28 ülkeden 60'a yakın siyasi parti ve oluşumu temsilen kongreye katılan enternasyonal konuklar, salonda çok çok büyük coşkuyla karşılandı. Konukların kürsüye çıkması ve yaptıkları konuşmalar, enternasyonal dayanışma ve mücadeleye duyulan özlemi/ihtiyacı yansıttı bir yanıyla.

Özellikle Filistin halkının mücadelesinin sembol isimlerinden Leyla Halid'in kürsüye çıkması sırasındaki coşku ve sahiplenme bilinci, ezilen halklar arasındaki dayanışmanın gücünü gösterdi.

HDP 4. Olağan Büyük Kongresi, umut ve mücadele azmi biriktirmesi, geleceğe kendisini var eden mücadele geleneğiyle yol alma kararlılığını ortaya koyması açısından tarihe önemli bir not düştü. Bu notun düşülmesinde belirleyici olan, salonu dolduran on binlerin coşkusu ve kararlılığıdır elbet. Bundan sonrası, bu iraderin, kararlılığın arkasında durmak, yeni yönetimleri mücadelenin örgütleyicisi rollerini oynamaya teşvik etmeye bağlı.

Ancak, pozitif yanları fazla olan kongre açısından çok önemli bir eksikliğe de dikkat çekmek gerekir. Kadın katılımı açısından kongre olumlu denilebilecek bir tablo çizdi. Ancak aynı şeyi genç katılımı için söylemek pek mümkün değil.