25 Eylül 2024 Çarşamba

Bern'de binlerce kişi Moria'daki mülteciler için eylem yaptı

İsviçre'nin başkenti Bern kentinde Yunanistan'ın Midilli Adası'nda bulunan Moria Mülteci Kampının yanması ve binlerce mültecinin sokakta kalması yapılan eylemle protesto edildi.

Yunanistan'ın Midilli Adası'nda bulunan Moria Mülteci Kampının yanması ve binlerce mültecinin mağdur olmasının ardından başlayan dayanışma eylemleri sürüyor. İsviçre'nin başkenti Bern'de bir araya gelen binlerce kişi yetkilillerin bir önce Moria için harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Düzenlenen eylem sonrası Bern sokaklarında trafiğe kapatarak kitlesel bir yürüyüş gerçekleşti. Federal hükümet binasının önünde bulunan Bundesplatz'da bir araya gelen binlerce kişi "Yüksek sesle söyle, açık söyle – Mülteciler burada hoş karşılanır", "Hepimiz antikapitalistiz" sloganlarının öne çıktığı eylemde İsviçre Federal Hükümetine Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan mültecileri derhal alma çağrısı yapıldı.

Yapılan konuşmalarda Avrupa'nın en büyük mülteci kampı Moria'nın kötü koşullarına dikkat çekilirken yangınından sonra aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 12 bin mültecinin sokaklarda yaşadığı belirtildi.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü, Seebrücke Schweiz, siyasi parti ve Black Lives Matter Movements'ın da bulunduğu 29 örgüt "Mülteci kamplarını şimdi boşaltın" sloganıyla düzenlediği eylemde Moria kampında yaşamış mültecilerden oluşan konuşmacılar Midilli'deki insanlık dışı koşullara dikkat çekti.

Mitingin ardından yürüyüşe geçen kitle yaklaşık bir saat boyunca trafiği durdurarak Bern sokaklarında sloganlarla yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün yasal olmadığını belirten Bern kanton polisi Bundesplatz çevresinde tazyikli su topları getirmesine kitle protesto etti.