28 Eylül 2024 Cumartesi

Belgesel yönetmeni Sibel Tekin tutuklandı

Ankara'da 15 Aralık günü gözaltına alınan belgesel yönetmeni Sibel Tekin tutuklandı. Sincan Hapishanesine götürülen Tekin'in avukatı Mehtap Sakinci, onun 10 Ekim katliamının hafızası, gözü olduğunu söyledi, tutuklanmasına tepki gösterdi.

Belgesel yönetmenliği ve gazetecilik yapan Sibel Tekin, Ankara'da gözaltına alınmasının ardından dün tutuklandı. "Örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklanan Tekin, Sincan Hapishanesine götürüldü.

Yıllardır Ankara sokaklarında çekim yapan Tekin, Tekel grevi, Gezi ayaklanması, 10 Ekim'in de aralarında olduğu çok sayıda toplumsal olay ve eylemi kamerasıyla kaydederek çok sayıda belgesel hazırlamıştı.

10 Ekim Barış Derneği Başkanı ve Sibel Tekin'in avukatı Mehtap Sakinci, tutuklama kararının ardından Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptı. Sibel'in 15 Aralık sabahı, kış saati uygulamasının zorluğunu ve yoğunluğunu çekmek için sabah saatlerinde kamerasıyla Tuzluçayır'a gittiğini belirten Sakinci, çekim yaparken burada gözaltına alındığını söyledi. Aynı günün gecesi evine polis baskını yapılarak çok sayıda dijitale el konulduğunu belirten Sakinci, müvekkilinin 2 günlük gözaltının ardından tutuklandığını aktardı.

Sibel'in yıllardır bu ülkede yaşanan haksızlıkları, hak ihlallerini, katliamları görünür kılma çabası içinde olduğunu kaydeden Sakinci, tutuklama kararının tam olarak işini yapmasıyla ilgili olduğuna işaret etti.

'10 EKİM'İN HAFIZASIYDI, GÖZÜYDÜ'
Sibel Tekin'in 10 Ekim katliamıyla ilgili yaptığı çekimleri de hatırlatan Sakinci, "Sibel 10 Ekim Katliamı'nın yani Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük sivil katliamının, hafızasıydı, gözüydü. Onun kadrajından, onun çekiminden, onun 'unutturmama' sözüne verilen katkılardan da zaten 86 aydır verdiği çabanın en büyük tanıklıklarını yaptık biz de. Yaşamının son 8-10 yılını katliamlar kapsamındaki mücadelenin görünebilmesine adayan bir kişinin bu haksız tutuklanmasına lanet ediyoruz, bunu kınıyoruz. Ve bu haksızlığın karşısında da ses çıkartacağımızı ve Sibel'in sesi olacağımızı ve Sibel'in asla ve asla bu hukuksuzluk karşısında tek başına kalmayacağını da buradan kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Sibel'in hem avukatı hem arkadaşı olarak da 'Sibel Tekin yalnız değildir' diyor ve Sibel Tekin'e yapılan hukuksuzluktan da bir an önce dönülmesi için gereken çabayı ortaya koyacağımızı belirtmek istiyorum" dedi.