28 Eylül 2024 Cumartesi

Bedenini ateşe veren siyasi tutsağın elleri ve bir ayağı tutmuyor

Ağır tecrit koşullarına karşı Ereğli Hapishanesi'ndeki 40 siyasi tutsak açlık grevi eylemini sürdürüyor. Açlık grevi eylemcilerinden Yakup Brukanlı tecridi protesto etmek için bedenini ateşe verirken, tedavi edilmediği için elleri ve bir ayağı tutmuyor.

Konya Ereğli Hapishanesi'nde artan hak ihlalleri ve ağır tecrit koşullarına karşı 40 tutsak 4 Ekim'den bu yana süresiz-dönüşümlü açlık grevinde. Açlık grevinde olan tutsaklardan Rojhilatlı Yakup Brukanlı, ağır tecrit koşullarına karşı 28 Ekim'de bedenini ateşe vermişti.

Açlık grevindeki tutsaklardan Mehmet İşiktaş, ailesiyle yaptığı açık görüşte, hapishane idaresinin taleplerini görmezden geldiğini ve ağır tecrit saldırılarını sürdürdüğünü anlattı. 11 Ağustos'tan bu yana tekli hücrelerde tutulduklarını hatırlatan İşiktaş, taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlayacaklarını duyurdu. İşiktaş, hasta tutsakların iki haftadır hapishane idaresiyle görüşme talebinde bulunduğunu ancak taleplerine yanıt verilmediğini aktardı.

BRUKANLI'NIN ELLERİ VE BİR AYAĞI TUTMUYOR
Ağır tecrit koşulları ve hak ihlallerini protesto etmek için Rojhilatlı siyasi tutsak Yakup Brukanlı'nın 28 Ekim günü bedenini ateşe verdiğini hatırlatan İşiktaş, tedavi edilmediğine dikkat çekti. İşiktaş, "Bu hak ihlallerine karşı bedenini ateşe veren Yakup Brukanlı arkadaşımızın ikinci dereceden yanıkları var ve kolları, elleri ve bir ayağı tutmuyor. Hala hücrede tutuluyor, enfeksiyon kapma riski var. Yakup hastaneye gitmek istemesine rağmen götürülmüyor" diye konuştu.

Açlık grevindeki tutsaklar olarak taleplerini sıralayan İşiktaş, Yakup Brukanlı'nın bir an önce hastaneye götürülerek tedavi edilmesini, tutsaklarla aynı koğuşlara alınmalarını, havalandırma saatlerinin arttırılmasını, ağır adli tutuklularla aynı yerde tutulmamalarını, yapılan kötü muamelelerin sonlandırılmasını istedi ve insan hakları örgütlerine hapishaneyi ziyaret etme çağrısında bulundu.