28 Eylül 2024 Cumartesi

Basel'de politik tutsaklara özgürlük çağrısı

İnsan Hakları Haftası nedeniyle Basel'de bir araya gelen devrimci örgütler, Türkiye hapishanelerinde işkence ve katliam politikalarının giderek arttığına işaret etti ve devrimci tutsaklara özgürlük çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Haftası vesilesiyle İsviçre'nin Basel kentinde bir araya gelen İGİF (İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu), ATİK (Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu), CDK Basel (Demokratik Kürt Toplum Merkezi), SYKP (Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi), TSP (Tutsakların Sesi Platformu) BİR-KAR (İşçilerin Birliği Platformu), İDHF (İsviçre Demokratik Haklar Federasyonu) ve PDD, siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Claraplatz'ta düzenlenen eylemde, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ni imzalayan devletlerin bugün bu bildirgenin dışına çıkarak suç işlediği kaydedildi.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin tüm siyasi tutsaklara yöneldiği belirtilen açıklamada, Avrupa devletlerinin de Türkiye'ye işlediği suçlarda destek verdiği ifade edildi ve "Kürdistan'a kimyasal bombalar yağdıran, köy ve kasabaları bombalayan, sivilleri katleden, savaş suçları işleyen Türk devletine her türlü destek verilmektedir. Onlarca siyasi tutuklu, Avrupa cezaevlerinde sıkı tecrit koşullarında tutuluyor" denildi.

Türkiye'de devrimcilerin, sosyalistlerin, yurtseverlerin, işçilerin, öğrencilerin, kadınların hukuksuzca tutuklanarak cezalandırıldığı dile getirilen açıklamada, TTB MK Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasının topluma dönük sindirme politikalarının parçası olduğu vurgulandı.

Açıklama şöyle devam etti: "Faşist Türk devleti, Güney Kürdistan'da Zap, Metina ve Avasin'e yönelik saldırılarında 17 Nisan 2022'den bu yana 150 kez kimyasal silah kullandı. Onlarca Kürt özgürlük savaşçısı bu saldırılarda ölümsüz oldu. Kobane ve Rojava'daki diğer bir çok merkez sürekli bombalanıyor, onlarca sivil ölüyor ve yüzlercesi yaralanıyor. Türk devletinin bu insanlık suçuna tüm Avrupa sessiz kalıyor. Türkiye cezaevlerinde on binlerce siyasi tutuklu var. Bu hapishanelerde tutsaklara yönelik en ağır hak ihlalleri gerçekleşiyor. Türk devleti tutuklular üzerindeki baskısını artırırken, tutuklu yakınlarına yönelik saldırılarını da artırıyor."

Eylem siyasi tutsakların serbest bırakılması çağrısıyla sonlandırıldı.