28 Eylül 2024 Cumartesi

Baroların Edirne sınırına gitmeleri engellendi

Mültecilerin yaşadığı hak ihlallerini ve insanlık dışı uygulamaları gözlemlemek isteyen İstanbul, Antalya, Tekirdağ ve Kırıkkale baro başkanları ve avukatların, Pazarkule Sınır Kapısı'na gitmeleri engellendi.

İstanbul, Antalya, Tekirdağ ve Kırklareli barolarının, Avrupa'ya gitmek için Edirne Pazarkule sınırındaki bekleyişlerini sürdüren mültecilerin durumunu yerinde incelemek ve maruz kaldıkları hak ihlallerini yerinde gözlemlemek için Edirne Pazarkule Sınır Kapısı'na gitmek istedi. 

Meriç Viyadüğü'nde durdurulan baro başkanları ve avukatların, sınır kapısına geçişleri valiliğin yasak kararı olduğu gerekçesi ile engellendi. Bu duruma tepki gösteren baro başkanları ve avukatlar geçişlerine izin verilmemesi üzerine Meriç Viyadüğü'nde açıklama yaptı.

DURAKOĞLU: HAK İHLALLERİNİ BÜTÜN DÜNYAYA DUYURMAK İÇİN BURADAYIZ
İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, mültecilerin maruz kaldığı hak ihlallerini yerinde gözlemlemek için sınır kapısına gitmek istediklerini söyledi.

İstanbul Barosu olarak ilk günden beri konuyu takip ettiklerini dile getiren Durakoğlu, şunları söyledi: "Bu işin başladığı 28 Şubat'tan beri her gün buradayız. İnsan Hakları Merkezi'miz sürekli olarak gözlemlerde bulunuyor. Örneğin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmak, özellikle Yunan kolluk kuvvetlerinin yaşatmakta olduğu insan hakları ihlallerini tespit edip, kızgın suyla yakılan, bizzat kurşunla öldürülmüş olan insanların yardımına koşmak, özellikle AİHM'e başvurularını yapmak için harekete geçtik. Burada yaşanan hak ihlallerini bütün dünyaya duyurmak için buradayız. Yaşanan Suriye politikalarının kaynak yaşanan bir dramın örneğidir."

BALKAN: SAVAŞ VE SÖMÜRÜ POLİTİKALARININ SONUCU
Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, sınırda zor şartlara yaşamlarını sürdüren mültecilerin geleceksiz bırakıldıklarını ifade etti.

Mültecilerin kurşunlanarak öldürüldüğünü dile getiren Balkan, "Mülteciler kurşunlanıyorlar, kızgın yağlarda katlediliyorlar. Bu şartlarda yaşam savaşı veriyorlar. Tüm bunlar ne yazık ki uzun yıllardan beri süregelen savaş ve sömürü politikalarının bir sonucudur. Bu savaşa ve sömürüye ortak olan tüm devletler bundan sorumludur. Hayatları paramparça edilmiş durumdalar. İnsan onuruna sahip çıkmak için buraya geldik. Burada yaşananları herkesin bilgisine sunacağız. Yaşanan insanlık dramını daha görünür kılacağız" şeklinde konuştu.

TEKNECİ: SINIR KAPILARINDA SURİYELİ GÖÇMENLER AZ
Ardından Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci konuştu. Edirne sınırında insanlık trajedisi yaşandığını kaydeden Tekneci, "Burada yaptığımız gözlemler sonucunda dünyanın her ülkesinden insanlar burada yığılmış durumda. Ancak Suriyeliler üzerinden açılan kapılarda Suriyelilerin az olduğunu gördük. Bu anlamda Avrupa'nın göçmen politikaları nasıl yanlış ise, ülkemizin de yanlıştır. İnsanların umutlarından faydalanıp, yaşam koşullarını daha kötüye çevrilmiştir. Bu göçmen politikası ahlaki, insani ve hukuki yönü yoktur. Bir an önce bu trajedinin son bulmasını istiyoruz" dedi.