28 Eylül 2024 Cumartesi

Barolardan ÇHD davası açıklaması: Savunmayı savunacağız

ÇHD davasında çıkan siyasi karara tepki gösteren barolar, avukatların mesleklerini yerine getirdiği için hiçbir dönem bu kadar saldırıya uğramadığı ve susturulmaya çalışılmadığını kaydetti. Barolar ortak açıklamasında, "Savunmayı savunmaya devam edeceğiz" vurgusu yaptı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu 22 avukatın yargılandığı davada verilen karara ilişkin 28 baro ortak açıklama yayımladı. Açıklamada, "Savunmaya savunmayı devam edeceğiz" denildi. Öte yandan Ankara Barosu da ayrı yaptığı açıklamada, savunmanın kendini savunmak zorunda bırakılmadığı günlerin gelmesi için mücadele edeceğini kaydetti.

ANKARA BAROSU: HEDEF AVUKATLARIN MESLEKİ FAALİYETLERİNİN ÖNÜNE GEÇMEK
Ankara Barosu, İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesinin birçok hak ihlalini içerir bir hüküm kurduğunu hatırlattı ve şu ifadeleri kullandı: "Söz konusu dava ve verilen karar ile ulaşılmak istenen asıl amaç; savunma dokunulmazlığını hedef alarak avukatların mesleki faaliyetlerini yerine getirmesinin önüne geçmektir. Bir yandan eksik inceleme, delillerin hatalı değerlendirilmesi ve her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı kanıtlara dayanmaksızın kurulan hüküm ile adil yargılama hakkı ihlal edilmiş; diğer yandan infaza dönen uzun tutukluluk süreleri ve yaşam hakkına müdahale eder vaziyette yürütülen ve en temel usul kurallarının hiçe sayıldığı yargılama süreci, hukuka aykırılıkları açık şekilde ortaya koymuştur."

BAROLAR: HİÇBİR DÖNEM AVUKATLAR BU KADAR SUSTURULMAYA ÇALIŞILMADI
31 baronun imzacı olduğu ortak açıklamada, "Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki savunmanın varlık sebebi; yurttaşların hak ve özgürlüklerinin korunması, hakikatin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunulması ve adil yargılanmanın sağlanmasıdır. Ancak savunma; savunma faaliyetleri nedeniyle hiçbir dönemde bugün olduğu kadar yargılamalara konu edilmemiş ve susturulmaya çalışılmamıştır" denildi.

'TUTUKLU YARGILANAN AVUKATLAR BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILMALI'
Barolar, adil yargılamanın tüm ilkeleri uygulanmadan gerçekleştirilen bir yargılama sonucunda adil ve toplum vicdanında kabul görecek bir karar verilemeyeceğinin altını çizdi ve şöyle devam etti: "Bu noktada yaşanılan hak ihlallerinin bir an önce sonlandırılması için önce dosya kapsamında tutuklu yargılanan tüm avukatların bir an önce tahliye edilmesinin ve adil yargılanma ilkesinin tüm güvencelerinin sağlandığı bir yargılamanın hayata geçirilmesinin hukuk devleti ilkesinin bir gereği olduğunu kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."