28 Eylül 2024 Cumartesi

Barış Nöbeti: Hasta tutsaklar derhal serbest bırakılmalı

İHD Ankara ve Diyarbakır Şubeleri düzenledikleri barış nöbetleriyle hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını ve tüm demokratik kamuoyunun barış için sorumluluk almasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nin her ayın ilk cuma günü gerçekleştirdiği barış nöbeti bu ay hasta tutsaklar için düzenlendi. "Hapishanelerde hak ihlallerine son verilsin! Yaşam hakkı korunsun" şiarıyla dernek binasında düzenlenen nöbete Ankara Tabip Odası, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve çok sayıda kişi katıldı.

İlk sözü alan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, hasta tutsaklar konusuna çözüm getirilmeden barış sağlanamayacağının altını çizdi. Atılan ufak adımların sorunu çözmeye yetmediğini kaydeden Türkdoğan, hasta tutsakların sürekli gündemde tutulması gerektiğini kaydetti. Son çıkan Adalet Bakanlığı genelgesine de değinen Türkdoğan, hasta tutsaklar arasında ayrımcılık yapılmaması gerektiğine dikkat çekti. Türkdoğan, "Hapishanelerde çok fazla siyasi mahpus var. Hasta mahpuslara yönelik düzenlemeler barış, eşitlik, adalet ve özgürlük getirecektir" ifadelerini kullandı.

İHD Ankara Eşbaşkanı Fatih Kanat, yaşam hakkının herkes gibi hapishanedeki tutsaklar için de temel bir hak olduğunu ve yaşamın korunmasının hem bedensel hem psikolojik sağlığın korunmasıyla mümkün olduğunu vurguladı.

HDP milletvekili Fatma Kurtulan, demokrasi, barış ve adalet için hasta tutsaklara dikkat çekmek gerektiğini kaydetti. "Hasta mahpusların sağlıklı beslenememe, temiz suya erişememe ve onurları ve tedavileri arasında tercih yapmak zorunda kalmaları sorunu derinleştiriyor. Etkin tedaviye erişim için bir an önce infazların ertelenmesi gerekiyor" diyen Kurtulan, yetkililerin ayrımcılık yapmadan tüm hasta tutsaklar için tahliye koşullarını sağlaması gerektiğinin altını çizdi.

Ankara Tabip Odası üyesi Ayşe Uğurlu, kelepçeli muayene, çıplak arama gibi uygulamalarla hasta tutsakların tedaviye erişim haklarının gasp edildiğini söyledi. Bu durumun tutsakların hastalıklarının daha da ağırlaşmasına neden olduğunu ifade eden Uğurlu, "Bu hastalıklar tedaviye erişime olan güçlükle birlikte ağırlaşıyor. 'Cezaevinde kalamaz' raporlarına rağmen nihai raporların ATK'den çıkmasına dair görüş nedeniyle insanlar tahliye olamadan ya da tahliye olduktan çok kısa süre sonra yaşamını yitiriyor. Biz genelgenin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyor, cezaevlerinin denetime açılmasını istiyoruz" dedi.

Barış Anneleri Meclisi adına Münibe Koç, İmralı tecridine tepki göstererek, "Tecrit kalkarsa barış da gelir, hasta tutsaklar da iyileşir, sağlık da olur. Tecrit kalkmazsa sağlık gelmez, cezaevlerinin koşulları düzelmez. Cezaevlerinin sorunları tecride ve barışa bağlıdır" ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR
İHD Diyarbakır Şubesi de şube binasında barış nöbeti gerçekleştirdi. 

Nöbette, "Çözümsüzlükte ısrar ile artan hak ihlalleri, biz hak savunucularının yük ve sorumluluğunu artırmıştır. Bu artan ağır yük ve sorumluluk, barışın tesis edilmesinde hak mücadelesinin, hak savunuculuğunun pozisyonunu da tayin etmektedir. Barış, ancak güçlü ve cesur hak mücadelesiyle mümkündür. Biz İnsan Hakları Derneği olarak hak savunucusu paydaşlarımızdan, dostlarımızdan aldığımız destekle daha güçlü olduğumuzun farkındayız. Bu güç ve haklılığımızda devletin, hükümetin, tüm siyasi ve toplumsal kesimlerin barış talebimize ses vermesi, acil çözüm bekleyen sorunların ivedilikle çözülmesi için sorumluluk alması çağrısı yapıyoruz" ifadeleri kullanıldı.