28 Eylül 2024 Cumartesi

Bahane mi yok: İlan almayan gazeteler hapishaneye alınmayacak

İktidar, infaz düzenlemesine Basın İlan Kurumundan reklam almayan gazetelerin hapishanelere alınmamasını öngören bir madde de ekledi.

Koronavirüs riski altındaki hapishanelerdeki mahpusları yakından ilgilendiren 3'üncü Yargı Paketindeki infaz düzenlemesine Basın İlan Kurumundan (BİK) reklam almayan gazetelerin hapishanelere alınmamasını öngören bir madde de eklendi.

Gazeteciler ve siyasi tutukları kapsamamakla ve cinsel suçlar ile uyuşturucu suçlarına ceza indirimi getirmesiyle eleştirilen 3'üncü Yargı Paketindeki infaz düzenlemesine, siyasi iktidarın bir fırsatçılığı daha yansıdı. Düzenlemedeki "Süreli ve süresiz yayınlardan yararlanma hakkı" başlığı altındaki bir maddede "Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası (ISSN) veya Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) almayan süreli ve süresiz yayınlar ile Basın İlan Kurumu aracılığıyla resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunmayan gazeteler ceza infaz kurumuna kabul edilemez" kararı yer aldı. Düzenlemenin bu şekliyle kabul edilmesi durumunda BİK'ten resmi ilan almayan gazeteler hapishanelere alınmayacak.

Düzenlemenin ilgili bölümünü Twitter hesabından paylaşan CHP Parti Meclisi Üyesi ve Hukukçu Milletvekili İlhan Cihaner, "İktidardan bir fırsatçılık ve atı alıp Üsküdar’a geçme klasiği daha! Ne ilgisi varsa İnfaz Yasa teklifine/çalışmasına, Basın İlan Kurumu’ndan ilan ve reklam almayan gazetelerin cezaevlerine alınmasına yasak getirilmesi hükmü konulmuş" ifadeleriyle iktidarın fırsatçılığına tepki gösterdi.