25 Eylül 2024 Çarşamba

Bab ve Cerablus'ta yakıt depoları bombalandı

Rusya ve Suriye ordusu, Türk devletinin ve çetlerinin işgali altında bulunan Bab ve Cerablus'taki bazı yakıt depolarını bombaladı.

Türk devleti ve çetelerin işgali altındaki Bab ve Cerablus'un kırsal bölgeleri hedef alındı. Rusya ve Suriye ordusu tarafından bir hafta arayla düzenlenen ikinci saldırıda, yakıt depoları bombalandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Cerablus kırsalındaki El-Hamran akaryakıt pazarını hedef alan füze saldırıları sonucunda bölgede şiddetli patlamalar meydana geldi. Gözlemevi ayrıca, çok sayıda kamyon ve tankerin yandığını, birçok kişinin de yaralandığını kaydetti.

Bab'ın Terxîn köyünde bulunan depo da bombalandı. Bombardımanın yapıldığı alanda alevler yükseldi.

YAKIT DEPOLARININ BOMBALANMASI İLK DEĞİL
Bab ve Cerablus çevresinde petrol yatakları bulunmuyor, ancak bölge IŞİD'in işgal ettiği zamandan bu yana petrol ticareti için kilit öneme sahip.

Türkiye'nin bir Rus savaş uçağını düşürdüğü 24 Kasım 2015'ten tam 8 gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Antalya'daki G20 Zirvesi'nde Suriye'deki petrol kaçakçılığına ilişkin dosyayı açmıştı. Uçak krizinden sonra ise Moskova, "Suriye'den yasadışı şekilde satılan petrolün ana güzergâhı Türkiye" demiş ve bu ticarete Erdoğan ve ailesinin de dahil olduğu ima etmişti. Putin de "Türkiye'de çalıntı petrolle kimlerin ceplerini doldurduğunu ve kimin terör örgütleri için militan topladığını biliyoruz" demişti.

Bu açıklamalarla yetinmeyen Rusya, Türkiye sınırı yakınlarında IŞİD'e ait petrol tankerlerini vurmaya başlamıştı.

Rusya, Suriye'de Türk devletinin hizadan çıktığı her dönemde petrol dosyasını açmayı sürdürdü. Son olarak İdlip mutabakatının iyice kırılganlaştığı ve ABD'nin "Astana'nın fişini çekmemiz lazım" dediği bir dönem olan Aralık 2018'de, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'dan "Suriye'den Türkiye'ye düzenli olarak tankerler giriyor" açıklaması gelmişti.

25 Kasım 2019'da da Türk devleti ve çetelerinin işgali altındaki Efrin kantosunda yer alan Bab ve Cerablus'ta bulunan petrol rafinerileri Suriye ordusu tarafından hedef alınmıştı.

Geçtiğimiz yıl 23 Ekim'de ise Cerablus kırsalındaki El-Kusa ve Ayn el-Beyda köyleri arasında kurulan pazar alanına balistik füze saldırıları düzenlenmişti.