27 Eylül 2024 Cuma

AYM'den Berkin Elvan davasında ikinci ret

AYM, Elvan ailesinin Berkin Elvan'ın katledilmesine ilişkin sorumluluğu bulunan diğer kamu görevlilerin de soruşturulması için yaptığı başvuruyu reddetti. AYM, gerekçe olarak, bir polisin yargılandığını diğer polislere de her zaman dava açılabileceğinin iddia etti.

Gezi direnişinde polisin attığı gaz fişeğinin isabet etmesi nedeniyle hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın katledilmesine ilişkin sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin soruşturulması için yapılan başvuruyu, Anayasa Mahkemesi (AYM) reddetti. Yüksek Mahkeme, bir polisin yargılandığını dava bittiğinde diğer polislere "her zaman dava açılabileceğini" öne sürdü.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, AYM başvuruyu, "başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez" buldu. Mahkeme, süren dava sonuçlandığında diğer sorumlular hakkında dava açılabileceğini belirtti: "Ölüm olayına ilişkin olarak bazı şüpheliler hakkında iddianame düzenlenmiş ve iddianamenin kabulüyle başlayan yargılama süreci devam ediyorsa, bu davada yapılan araştırma sonucunda olayda sorumlulukları bulunan kişiler tespit edilerek haklarında kamu davasının açılmasının sağlanması her zaman mümkündür. Bu kapsamda haklarında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilen kişilerin de sorumluluklarının tespit edilmesi halinde kamu davası açılması önünde bir engel bulunmamaktadır."

AYM daha önce de dönemin valisi ve Emniyet Müdürü hakkında soruşturma izni verilmemesi nedeniyle yapılan başvuruyu "dayanaktan yoksun" bularak reddetmişti.

Anayasa Mahkemesi, Elvan ailesinin yargılama süresince yaptıkları itirazları da gözönüne almayarak polis F.D. hakkındaki soruşturmanın etkin yapıldığını, yargılamanın usule uygun yürütüldüğünü ileri sürmüştü. Öte yandan olay yerinde bulunan diğer polisler hakkında savcılık, "sanık polis F.D.'nin eylemine iştirak sayılabilecek suça etki eden eylemlerinin ve iştirak iradelerinin tespit edilemediği" gerekçesiyle takipsizlik kararı vermişti.