27 Eylül 2024 Cuma

AYM'den annesinin cenazesine katılmasına izin verilmeyen hükümlü hakkında ihlal kararı

AYM, "örgüt üyeliği" suçlamasıyla hüküm giyen ve annesinin taziyesine katılmak için izin talebi hapishane yönetimi tarafından reddedilen Ahmet Bayanmelek'in "özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının" ihlal edildiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) annesi vefat eden hükümlünün taziyeye katılma talebinin reddedilmesi hakkında ihlal kararı verdi.

"Örgüt üyeliği" suçlamasından hüküm giyen ve Maraş Türkoğlu 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde tutulan Ahmet Bayanmelek, 4 Ekim 2019'da vefat eden annesinin taziyesine katılmak için izin istedi.

Maraş Cumhuriyet Başsavcılığı, "cenazenin bulunduğu mahallenin kozmopolit olduğu", "cenaze çadırına 4-5 yerden girilebildiği", "adresin Amanos dağlarının yakınlarında bulunduğu" gerekçeleriyle Bayanmelek'in talebini reddetti.

Bayanmelek, "haklı bir gerekçe olmadan taziye izni verilmemesi nedeniyle ailesinin acısını paylaşamadığını ve büyük üzüntü duyduğunu belirterek özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiği" gerekçesiyle AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

Resmi Gazete'de bugün yayınlanan karara göre, AYM Maraş Cumhuriyet Başsavcılığı kararının "özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı ihlali" olduğuna hükmetti. AYM, başvurucuya 13 bin 500 TL tazminat ödenmesine karar verdi.