25 Eylül 2024 Çarşamba

Avustralya'da tecavüz suçundan iki bakan görevden alındı

Avustralya'da kadın milletvekillerine dönük kötü muamele ve tecavüz nedeniyle iki bakan görevden alındı. Bakanların görevden alınmasıyla beraber yeniden kabine düzenlemesine giden Avustralya hükümeti, kabinede kadın sayısını 7'ye yükseltti.

Avustralya'da Şubat ayında eski bir hükümet çalışanı Brittany Higgings, 2019 yılında o dönem Endüstriyel İlişkiler Bakanlığı görevini yürüten Savunma Bakanı Linda Reynolds'ın odasında tecavüze uğradığını söylemişti. Linda ise suçlamaları reddederek odasına izinsiz giriş yapıldığını ileri sürmüştü.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison'un makamına gönderilen isimsiz bir mektupta ise kabine üyelerinden başsavcı Christian Porter'ın 1988'de 16 yaşındaki bir çocuğa tecavüz ettiği belirtilmişti. Tecavüze uğradığını dile getiren kadın Şubat 2020'de polise şikayette bulunduktan sonra Haziran'da intihara sürüklenmişti.

Tecavüzlerin ortaya çıkmasının ardından on binlerce kişi parlamento binasının önünde ve farklı noktalarda protestolar düzenlemişti.

BAKANLAR GÖREVDEN ALINDI
Parlamentoda tecavüz suçundan dolayı Linda Reynolds, Savunma Bakanlığı görevinden alındı ve yerine daha önce İçişleri Bakanı olan Peter Dutton getirildi. Tecavüz suçundan dolayı görevden alınanlardan biri de başsavcı ve Endüstriyel İlişkiler Bakanı Christian Porter oldu.

Öte yandan Avustralya'da yapılan bir ankete göre, mevcut hükümete halk desteği iki haftada 7 puan düşüşle bir yılın en düşük seviyesi olan yüzde 55'e geriledi.