28 Eylül 2024 Cumartesi

Avukatların gözaltına alınmasına tepki: Savunma susturulamaz

Urfa merkezli yürütülen operasyon kapsamında meslektaşlarının gözaltına alınması avukat örgütleri tarafından protesto edildi.

Hukuk örgütleri İstanbul, Adana, İzmir ve Mardin'de düzenledikleri eylem ve açıklamalarla avukatların gözaltına alınmasını protesto etti.

İSTANBUL 
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Demokrasi İçin Hukukçular, Çağdaş Avukatlar Grubu, Katılımcı Avukatlar Grubu, Özgürlükçü Avukatlar Grubu, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu ve Sosyal Hukuk'tan avukatlar, 12 avukatın gözaltına alınmasını Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde protesto etti.

Avukatlar, "Savunma susturulamaz" yazılı pankart açtı "Devrimci avukatlar onurumuzdur", "Baskılar bizi susturulamaz" sloganları attı. Açıklama yapıldığı sırada avukatlar koronavirüs salgını nedeniyle birbirlerine birer metre uzaklıkta durdu.

Hazırlanan ortak metni okuyan ÖHD İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Arzu Kayaoğlu, başlatılan soruşturma kapsamında aralarında derneklerine üye avukatların da bulunduğu, haklarında gözaltı kararı verilen Urfa'da 7, Diyarbakır'da 5 ve Şırnak'ta ise 1 avukatın ev ve bürolarında arama yapıldığının bilgisini paylaştı.

Son yıllarda hak savunucusu meslektaşlara, mesleki faaliyetleri nedeniyle soruşturma ve davalar açıldığını söyleyen Kayaoğlu, söz konusu gözaltı furyasının iktidar yargısının pervasızlığının açık göstergesi olduğunu ifade etti. Kayaoğlu, "18 ÇHD üyesi arkadaşımızın yıllardır tutuklu yargılanıp sadece mesleki faaliyetlerinden dolayı çok ağır cezalar aldıkları ve savunma mesleğine yönelik saldırılara karşı açlık grevlerinin 40'ıncı gününü geride bıraktıkları bu dönemde bu gözaltı furyasının gelmesi iktidar yargısının pervasızlığını açıkça ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Yargının AKP-MHP iktidarının tahakkümü altına alınmış olmasının en görünür olduğu dönemlerden geçildiğini söyleyen Kayaoğlu, şöyle devam etti: "Bu dönemde özgürlükçü ve devrimci avukatların varlığı ve savunma pratiği tehdit olarak algılanmakta, hak savunucusu avukatların mesleki faaliyetleri kriminalize edilmeye çalışılmaktadır. Avukatlık Kanunu'ndaki soruşturma usullerine ve Ceza Muhakemesi Kanundaki çağrı usullerine uyulmadan, avukatları şafak baskını şeklindeki uygulamalarla ev ve işyerlerini aramak suretiyle gözaltına almaya çalışmak kabul edilemez bir uygulamadır. Çalışma alanı adliyeler, savcılık, mahkeme kalemleri ve duruşma salonları olan avukatların ifadelerinin alınmasına yönelik bu yaklaşımı ve uygulamayı kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz.  Özgürlükçü ve devrimci avukatlar, uygulanan bu düşman hukuku karşısında adalet arayışından, hak savunuculuğundan asla vazgeçmediler ve vazgeçmeyeceklerdir. Savunma hakkına dönük bütün hukuksuz saldırılar durdurulmalı ve gözaltına alınan meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmalıdır."

ADANA


İHD ve ÇHD Adana Şubeleri, Urfa merkezli Diyarbakır, Şırnak, Van ve Batman'da dün 10 avukat, 1 belediye eşbaşkanı, 12 gardiyan ve çok sayıda siyasetçinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. İHD Şubesi'nde yapılan açıklamaya avukatların yanı sıra HDP, AYKAY-DER, TUAYDER, Eğitim Sen ile çok sayıda kişi katıldı.

Avukatlar adına açıklamayı okuyan Sevil Aracı Bek, Urfa Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan 2018/39552 sayılı soruşturma kapsamında gözaltıların yaşandığı ve soruşturmanın gizli tanık beyanları doğrultusunda yürütüldüğünü kaydetti. Meslektaşlarının mesleki faaliyetlerinden ötürü haklarında soruşturma başlatılıp, dosyalarına kısıtlama kararı verilmesinin haksız ve hukuksuzluk olduğunu dile getiren Bek, "düşman ceza hukukunun" uygulandığına dikkati çekti.

"Devlet, yargı eliyle siyasi rehin alma politikasını, akılların almayacağı bir şekilde, pervasızca uygulamaktadır" diyen Bek, "Düşman ceza hukukunu uygulamaya koyan siyasi iktidar toplumsal muhalefeti hukuki açıdan savunmasız bırakmak için saldırıları da özel olarak uygulamaktadır. Bizler Çağdaş Hukukçular ve İnsan Hakları Dernekleri Adana Şubeleri olarak açıkça söylüyoruz; hiçbir baskı ve saldırı toplumsal muhalefetin avukatlığını yapmamıza engel olamayacaktır. Toplumsal muhalefetin savunmasını yapan üyelerimiz ve meslektaşlarımız yalnız değillerdir. Tüm halkımızı bu antidemokratik uygulamalar karşısında avukatlarına sahip çıkmaya ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Bizler gözaltına alınan meslektaşlarımız serbest bırakılıncaya ve gerçek bir demokrasi sağlanıncaya dek mücadelemizi sürdüreceğiz. Gözaltındaki avukatlar serbest bırakılsın" diye belirtti.

İZMİR


İzmir'de de adliye önünde bir araya gelen İzmir Barosu, ÖHD, ÇHD, İHD, Çağdaş Avukatlar Grubu, meslektaşlarına yönelik gözaltı saldırılarını protesto etti.

"Avukatlara yönelik yargı tacizisen son" yazılı pankartın açıldığı eylemde, yargının AKP-MHP iktidarının tahakkümü altında olduğunun en görünür döneminden geçildiği kaydedildi. "Bu dönemde özgürlükçü ve devrimci avukatların varlığı bir tehdit olarak algılanmakta, hak savunucusu avukatların mesleki faaliyetleri kriminalize edilmektedir" denilen açıklamada, hukuk örgütleri olarakiktidara ve yargı makamlarına şu çağrı yapıldı: "Özgürlükçü ve devrimci avukatlar, uygulanan bu düşman hukuku karşısında adalet arayışından, hak savunuculuğundan asla vazgeçmediler ve vazgeçmeyecekler. Savunma hakkına dönük bu hukuksuz saldırılar durdurulmalı ve gözaltına alınan tüm meslektaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır."

MARDİN
Avukatların gözaltına alınmasına ilişkin Mardin Barosu İnsan Hakları ve Cezaevi Komisyonu açıklama yaptı. Açıklamada, geçtiğimiz hafta Mardin'de tutuklanan avukat Ali Kahraman da hatırlatıldı. Açıklamada, "Her gün adliye koridorlarında duruşma bekleyen ve vakitlerinin neredeyse tamamını adliyede geçiren avukatların ifadeye çağrılmak yerine, kriminal bir operasyon havası verilerek sabahın erken saatlerinde baskın şeklinde gözaltına alınmalarını kabul edilemez buluyoruz" dedi.

Avukatların bağımsız yargının teminatı olduğu vurgulanan açıklamada, "Avukatların keyfi şekilde yakalanmaları, gözaltına alınmaları ve hukuka aykırı soruşturmalarla tutuklanmaları, aynı zamanda demokratik ve özgürlükçü değerlere saldırı anlamına gelmektedir. Bu sebeple daha önce tutuklanan Mardin Barosuna kayıtlı Av. Ali Kahraman ve bugün itibariyle gözaltına alınan, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Şırnak barolarına kayıtlı meslektaşlarımız ayrıca meslekî faaliyetleri nedeniyle daha önce hukuka aykırı bir şekilde tutuklanan tüm meslektaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Haklarında gözaltı kararı olduğu ifade edilen meslektaşlarımız hakkında da gözaltı kararları geri alınmalıdır" denildi.