25 Eylül 2024 Çarşamba

Avrupa'da tutsaklarla dayanışma eylemleri yapıldı

18 Mart Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü dolayısıyla Paris ve Londra da eylemler yapıldı. SKB'li kadınlar da kadın tutsaklara göndermek üzere kartlar hazırladı.

18 Mart Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü dolayısıyla Fransa'nın Paris ve İngiltere'nin Londra kentlerinde eylemler yapıldı. Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) üyeleri de kadın tutsaklara göndermek üzere kartlar hazırladı.

Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü dolayısıyla Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT) ve SKB'nin çağrısıyla Paris'te Saint Denis Kemeri önünde eylem yapıldı.

"18 Mart'ta politik tutsaklarla dayanışmayı büyütelim" yazılı pankartın taşındığı eylemde, ACTIT ve SKB'liler adına konuşmalar yapıldı.

İşçi ve emekçilerin, ezilenlerin mücadelesini büyüten politik tutsaklarla dayanışma çağrısı yapılan eylemde, "Türkiye ve Kürdistan'da tecride ve saray rejiminin saldırılarına karşı direnen devrimci, yurtsever tutsakların yanındayız" denildi.

Paris Komünü'nün 150. yılı nedeniyle çarpışmanın en yoğun yaşandığı Hotel de Ville önünde yapılan eyleme de katılan ACTIT ve SKB üyeleri, Tutsakların Sesi Platformu'nun çıkarttığı bildirileri dağıttı.

BERLİN
18 Mart Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü dolayısıyla Berlin'de eylemler düzenlendi.

Aralarında Young Struggle, Zora'nın da olduğu enternasyonal örgütlerin çağrısıyla Rathaus Neukölln önünde gerçekleştirilen eyleme Filistinliler, Tamiller, Basklılar, Türkiye-Kürdistanlılar, Alman halkından katılımlar oldu.

Politik tutsaklara dair pankart ve resimlerin taşındığı eylemde farklı dillerde yapılan konuşmalarda değişik ülkelerdeki politik tutsakların durumuna ilişkin bilgiler verildi, dayanışmanın önemine vurgu yapıldı.

Yunanistan'da tutsak sosyalist mülteciler Alican Albayrak ve Hüseyin Şahin'in serbest bırakılması istenirken, Öcalan üzerindeki ağır tecrit ve Türk devletinin hapishanelerinde açlık grevinde olan tutsakların durumu dile getirildi.

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi ve HDP'nin kapatılmak istenmesine tepki gösterilen eylemde bugün saat 16.30'da Hermannplatz'da yapılacak eyleme çağrı yapıldı.

Mitingde HBDH, AvEG-Kon, YS, Tamil ve Filistin bayrakları açılırken, aralarında HDP eski EŞ Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu politik tutsakların resimleri taşındı.

FRANKFURT
Almanya'nın Frankfurt kentinde yapılan eyleme, Frankfurt Kürt Toplum Merkezi, Filistinli ve İranlı tutsak örgütleri, Mumia Abu Jamal'a Özgürlük Frankfurt Komitesi, Leonard Peltier'e Özgürlük Komitesi, Tutsakların Sesi Platformu (TSP) ve UPOTUDAK gibi kurumlar katıldı.

HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, PKK lideri Abdullah Öcalan, Ahmat Saadat, Mumia Abu Jamal, Leonard Peltier, Georges Abdallah gibi tutsakların resimlerinin taşındığı eylemde, Yunanistan'da mültecilere yardım ettikleri için tutuklanan Alican Albayrak ve Hüseyin Şahin için pankart açıldı ve dövüzler taşındı.

Yunanistan'da yakın zamanda açlık grevini sonlandıran Dimitris Koufontinas'ın durumuna dikkat çekilen eylemde, Demokratik Güç Birliği adına konuşma yapıldı. Abdullah Öcalan'ın sağlık durumuna ilişkin kaygılara dikkat çekilen konuşmalarda Kürt tutsakların sürdürdüğü açlık grevleriyle dayanışma çağrısında bulunuldu.

Mumia Abu Jamal Komitesi toplu mektupların yollanması için çağrıda bulunurken, dünyanın dört bir yanından siyasi tutsakların durumuna dair bilgilendirme yapıldı. Etkinlikte farklı dillerde direniş türküleriyle sona erdi.

STUTTGART
Almanya'nın Stuttgart kentinde ise Arbeitskreis Solidarität tarafından düzenlen eyleme Türkiyeli ve Kürdistanlı kurumların yanı sıra çok sayıda antifaşist kurum katıldı.

Kürt devrimcilerin tutsak edildiği Stammheim Hapishanesi önünde başlayan eyleme, Stuttgart HBDH güçleri de katıldı. Eylemde Tutsakların Sesi Platformu adına yapılan konuşmanın ardından Stuttgart'tan yerli kurumlar adına konuşmalar yapıldı. HBDH Avrupa komitesinin bildirisinin okunduğu eylemin ardından kitle, Stammheim Hapishanesi'ndeki devrimci tutsaklara seslerini duyurabilmek için cezaevi çevresinde yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca atılan sloganlara devrimci tutsaklarda içeriden karşılık verdi. Yaklaşık iki saat süren eylemin ardından iki kişi gözaltına alındı.

Tutsakların Sesi Platformu temsilcileri, sabah saatlerinde görülen devrimci Kürt tutsakların duruşmasına katıldı.

ULM
18 Mart Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü'nde Ulm merkez postanesinden tutsaklara dayanışma kartı gönderildi.

Ulm'da Demokratik Güç Birliği'nin çağrısıyla düzenlenen eyleme, AGİF, ADHF, ATİF, Halk Cephesi, KON-MED, MLPD, Tutsakların Sesi Platformu katıldı.

Politik tutsakların resimlerinin taşındığı eylemin ardından dayanışma kartları gönderildi.

BELÇİKA
Belçika'nın Anvers kentinde de Tutsaklarla Sesi Platformu'nun çağrısıyla eylem yapıldı. Eyleme Belçika Emek Partisi'nin gençlik örgütü de destek verdi. Eylemde yapılan konuşmalarda politik tutsaklarla dayanışma çağrısı yapıldı.

LONDRA
Tutsakların Sesi Platformu (TSP), İngiltere'nin başkenti Londra'da da basın açıklaması yaptı. TSP adına yapılan açıklamada, "Politik tutsakların sesini, taleplerini en geniş göçmen yığınlara, yerli emekçilere, ilerici kurumlara, sokaklara, alanlara taşımalıyız. Her yıl bir günümüzü, 18 Mart'ı, ölümsüz komün savaşçılarının anısına dünyanın her yerinde zindanlardaki devrimci tutsaklarla dayanışmaya adayın. O gün devrimci tutsakların çığlığı olun, ama devrimci tutsakları 365 gün hatırlayın" çağrısında bulunuldu.

Eylem esnasında TSP'nin çıkardığı bildiriler dağıtıldı.

Sosyalist Kadınlar Birliği üyeleri de kadın politik tutsaklar için kartlar hazırladı.