25 Eylül 2024 Çarşamba

Avrupa'da Newroz coşkuyla kutlandı

Türkiyeli ve Kürdistanlılar Avrupa'nın pek çok ülkesi ve kentinde sokaklara çıktı, Newroz'u büyük bir coşkuyla kutladı. Newroz kutlamalarında HDP'ye yönelik kapatma davasına tepki ve partiye destek vardı.

Avrupa'nın pek çok ülkesi ve kentinde Türkiyeli ve Kürdistanlılar Newroz'u büyük bir coşkuyla kutladı. Newroz kutlamalarında hakkında kapatma davası açılan HDP'ye destek ve PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılması için mücadele kararlılığı vardı. 

İNGİLTERE
Newroz etkinliği yasaklanmasına rağmen İngiltere'nin başkenti Londra'da bini aşkın Newroz kutlaması için buluştu. Londra'da Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH), Kürt Halk Meclisi ve Demokratik Güç Birliği'nin çağrısı ile Edmonton'da Newroz kutlandı.

Yürüyüş yaparak kutlama alanına gelen Marksist Leninist Komünist Partililer (MLKP), "Biji Newroz, biji sosyalizm" sloganını attı.

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan Newroz mitinginde sık sık "Biji Serok Apo", "Biji Newroz", "Kahrolsun faşizm" sloganları atıldı. Kadınlar ulusal kıyafetleri ile katıldı Newroz'da MLKP, YPG, YPJ, HBDH, SKB bayrakları taşındı.

Newroz'da kadınlar AKP-MHP rejiminin İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmesini protesto eden afişler taşıdı.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) adına konuşma yapan Heval Yusuf, Newroz ruhuyla gelişen direniş ve mücadelenin halkların eşit özgür yaşamını mutlaka kuracağını söyledi. Türk devletinin baskı ve şiddet politikalarına karşı halkların devrimci direnişinin sürdüğünü dile getiren Heval Yusuf, "Bu rejimi tahtıyla tacıyla al aşağı edeceğiz" dedi. Heval Yusuf, göçmen işçileri, emekçileri, yurtseverleri ve halkları HBDH saflarında mücadele etmeye çağırdı.

Yapılan konuşmaların ardından yüzlerce kişi yakılan Newroz ateşi etrafında davul zurnalar eşliğinde halaya durdu.

FRANSA
Fransa'nın çok sayıda kentinde Newroz kutlamaları yapıldı. Paris'te Villiers Le Bel banliyösünde yapılan Newroz kutlamasında, Newroz ateşi yakıldı halaylar çekildi.


ACTIT ve SKB'liler de Villiers Le Bel garı önünde Newroz'u kutladı. Tüm saldırılara rağmen Newroz alanlarında milyonlarca kişinin buluşarak mücadele ettiği belirtilen konuşmalarda, "Kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine, gençler kayyum rektörlere, Kürtler sömürgeci işgal saldırılarına karşı direniyor, mücadele ediyor. Bu yıl Newroz halkların ve ezilen tüm kesimlerin kendi talepleriyle iradeleri ortaya koyduğu bir mevzidir" denildi. Eylem "Biji Newroz", "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganlarıyla sona erdi.

STRASBOURG
Fransa'nın Strasbourg kentinde Place Etoile'de bir araya gelen Kürtler ve Türkiyeli devrimcileri Newroz'u kutladı. Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona erdirilmesi talebinin dile getirildiği eylemde, tecride karşı açlık grevindeki siyasi tutsaklar selamlandı.

Devrim şehitleri başta olmak üzere, enternasyonalist mücadelede şehit olan devrimciler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kutlamada Çerxa Şoreş'e marşı okundu.

Newroz kutlamasında, Hunermend Zarife Zerrin ve HDP Avrupa Konseyi Temsilcisi Fayik Yağızay birer konuşma yaptılar.

Yağızay, Kürt sorununun çözüm anahtarının İmralı'da olduğunu belirterek, "Kürt halkının iradesini gasp ederek, önderliğine tecrit uygulayarak, katliamlar yaparak Kürt sorununu çözemezsiniz" dedi. Fayik Yağızay, Newroz'un Kürtler için direniş ve direnişi büyütmek anlamı taşıdığını kaydetti. Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakılarak halaylar çekildi.

Fransa'nın Bordeaux, Draguignan, Montpellier, Rennes kenti ile Paris'in Drancy banliyösünde Newroz coşkulu bir şekilde kutlandı.

İSVİÇRE
İsviçre'nin Zürih, Bern ve Bellinzona kentlerinde de Newroz kutlamaları yapıldı. 

Başkent Bern'de Kürt toplum merkezi önünde düzenlenen kutlama öncesi Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Newroz ateşinin yakılmasıyla başlayan kutlamada Kürt Toplum Merkezi adına konuşma yapıldı, PKK lideri Abdullah Öcalan, Medya Savunma Alanlarında mücadele eden gerillalar ve zindanlarda direnen tutsakların Newroz'u kutlandı.

"Newrozun direniş ruhunu sahiplenerek ve faşizme karşı mücadeleyi yükselterek Kürt halkının özgürlük taleplerine cevap olacağız" denilen konuşmanın ardında stranlar eşliğinde çekilen halaylarla kutlama sonlandırıldı.

DANİMARKA
Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da da Kürtler Newroz'u büyük bir coşkuyla kutladı.

Rådhuspladsen'de bir araya gelen Kürdistanlılar "Biji Newroz", "Biji Serok Apo" sloganları eşliğinde ve yerel sanatçıların seslendirdiği parçalar eşliğinde halay çekerek, Newroz'u kutladı.

BELÇİKA
Belçika'nın Liege kentindeki Newroz kutlamasını NAV-BEL organize etti. Yüzlerce kişinin katıldığı kutlamada konuşan NAV-BEL Eşbaşkanı Davud Keskin, bu yılki Newroz'un Garê şehitlerine adandığını söyledi.

AVUSTURYA
Avusturya'nın başkenti Viyana ve Linz kentinde de Newroz kutlamaları yapıldı. Avusturya'nın Linz kentinde Türkiyeli ve Kürdistanlılar, kar ve soğuğa rağmen bir araya gelerek Newroz'u kutladı.

Yukarı Avusturya'nın Linz bölgesindeki kutlama saygı duruşuyla başladı. Demokratik Güç Birliği tarafından organize edilen Newroz kutlamasında Demokratik Güç Birliği temsilcisi konuşma yaptı, AKP-MHP faşizmine karşı ortak mücadelenin önemine dikkat çekti.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Devlet Operası önünde binlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlandı. Stephansplatz'a doğru yürüyüşe geçen kitle, "Biji berxwedana Garê", "Bıji berxwedana Kurdistan" sloganlarını attı.

İTALYA
İtalya'nın başkenti Roma'daki Ararat Kürt Kültür Merkezi'nde yüzlerce kişi Newroz'u kutladı. Etkinlikte Kültür Merkezi temsilcisi, Roma VIII Garbatella Belediye Başkanı ve Roma Özgürlükler Hareketi Sözcüsü Amadeo Ciaccheri, COBAS İşçi Konfederasyonu'ndan Vincenzo Milucci, Rete Kurdistan adına Osvaldo Guirano, Roma Kürt Komünü adına Fatma Çelik Can konuşmalar yaptı.

HDP'ye yönelik açılan kapatma davası ve siyaset yasağına tepki gösterilen konuşmalarda, tecride karşı sürdürülen açlık grevlerine destek açıklamaları yapıldı.

Şehit ailelerinin Newroz ateşini yakması ile devam eden kutlama, halay ve sloganlarla sona erdi.

FİNLANDİYA
Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de de Newroz coşkulu bir şekilde kutlandı. Çok sayıda kişinin katıldığı kutlamada halaylar çekildi, sloganlar atıldı.

ALMANYA

Almanya'nın Oldenburg, Leipzig, Hambacher ormanı, Hamburg, Karlsruhe, Dortmund, Manhheim, Dresden, Bielefeld, Bodensse kentlerinde Newroz kutlandı.

HAMBURG
Almanya'nın Hamburg kentinde Sternschanze Tren İstasyonu önünde kutlama yapıldı. Kadınların ulusal kıyafetlerle katıldığı kutlama saygı duruşu ile başladı.

Kutlamada konuşan Hamburg Demokratik Güç Birliği adına konuşan Serhat Çetinkaya ise Newroz'un zulme ve haksızlığa karşı başkaldırı olduğunu söyledi. Tüm inkar ve imha politikalarına karşı Kürt halkının Newroz'da gücünü bir kez daha ortaya koyduğunu söyleyen Çetinkaya, "Dehak'ın zulmüne karşı Demirci Kawaların direnişi devam ediyor. Sizler her ne kadar partilerimizi kapatsanız da bizler yeniden küllerimizden doğacağız" dedi.

BERLİN
Almanya'nın başkenti Berlin'de binlerce kişinin katılımı ile Newroz kutlandı. Oranienplatz'daki Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kutlama, Newroz tertip komitesinin ortak açıklaması ile devam etti.

Newroz kutlaması, ateşin yakılması, ateş etrafında müzik eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

BİELEFELD
Almanya'nın Bielefeld kentinde bir araya gelen Türkiyeli ve Kürdistanlılar Newroz'u kutladı. Kutlamalarda Kutlama devrim mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Bielefeld HBF önünde başlayan yürüyüşe Demokratik Güç Birliği (DGB) ve enternasyonalist Antifa Gruplar da destek verdi.

Kasselbring'de ise bir miting düzenlendi. Mitingde, Bielefeld Halk Meclisi Eşbaşkanı Hatun Doğan, PYD'den İsa Rojava, TCŞ'den Serhad Civan, DGB'den İsmail Taş, Antifa gruplar adına Roza Roj ile siyasetçi Osman Ergin birer konuşma yaptı.