28 Eylül 2024 Cumartesi

Avrupa'da halk işgal saldırılarına karşı sokaklara çıktı

Türk devletinin Rojava'ya yönelik dün gece başlattığı hava saldırısına karşı Avrupa'nın pek çok merkezinde sokaklara çıkıldı. Kürt halkının saldırılara direneceği vurgulanan eylemlerde YPG ve YPJ bayrakları taşındı.

Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılar, dün gece Rojava'ya yönelik başlayan saldırıya karşı sokaklara çıktı. Türk devletinin Rojava Özerk Yönetim alanlarına yönelik gece başlattığı hava bombardımanına karşı "acil eylem çağrısı" üzerine Kürdistanlı ve dostları meydanlara çıktı.

Almanya, Fransa, İsviçre ve Avusturya'da saldırıların hemen ardından sokaklara çıkan Kürdistanlılar, "Bijî Rojava", "Rojava yalnız değildir", "Katil Erdoğan" sloganlarını haykırdı.

ALMANYA
Almanya'nın Duisburg, Düsseldorf, Darmstadt, Dortmund, Hamburg, Saarbrücken kentlerinde yapılan eylemlerde sarı kırmızı yeşil flamalar taşındı. Darmstadt'ta tren istasyonu önünde bir araya gelen halk, "Bijî Rojava", "Rojava yalnız değildir", "Katil Erdoğan" sloganlarını attı.

Hamburg'da sokağa çıkan halk, "Frieden Für Rojava Und Surıen", "Nein Zum Krieg" pankartları ve YPG ve YPJ bayraklarıyla Hauptbahnof'dan Gänzemark'a doğru yürüyüşe geçmek istedi. Alman polisi, YPG ve YPJ bayrakları gerekçe göstererek yürüyüşü engelledi. Kitle Alman polisinin tutumuna "Bijî  berxwedana Rojava", "Bijî berxwedana YPG-YPJ", "Zap Avaşîn, Metîna bijî berxwedana gerilla" sloganlarını attı.

Dünyanın YPG-YPJ'ye insanlık borcu olduğunu söyleyen Emin Aluç, Alman polisinin yürüyüşü engellemesine tepki gösterdi, "Alman polisi bu tavrı ile saldırılara ortak olmuştur. Yürüyüşü gerçekleştirene kadar alanda bekleyeceğiz" dedi.

İstiklal Caddesinde 13 Kasım günü yaşanan bombalı katliamın ardından Rojava'ya yönelik saldırı düzenlendiğini hatırlatan Aluç,  Ardından Rojava'ya yönelik saldırı yaşandığını belirten Aluç, "Biz toprağımıza ve kazanımlarımıza sahip çıkmak adına her yerde halkımızı sokağa çağırıyoruz. Her yerde Rojava Kürdistanı'nı sahiplenmeye çağırıyoruz" dedi.

Saarbrücken de gece sokağa çıkan Kürt halkı, merkezi tren istasyonu önünde toplandı. Eylemde, "Türk devleti Medya Savunma Alanları'nda nasıl ki gerillanın direnişine çarptıysa Rojava'da da yenilgi alacaktır" denildi. Eylem, "Bijî Rojava", "Diktatör Erdoğan", "Katil Erdoğan" sloganlarıyla sona erdi.

AVUSTURYA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da da Kürt halkı sokağa çıkarak işgal saldırılarına direneceklerini haykırdı. Ringstrasse'yi kısa süreliğine bloke eden halk, bugün Viyana, Innsbruck ve Graz'da düzenlenecek gösterilere katılım çağrısı yaptı.

FRANSA
Fransa'nın Paris, Rennes, Creil, Marsilya kentlerinde de halk dün gece sokaklardaydı.

KCDK-E'nin sokağa çıkma çağrısına uyan Kürt halkı, Paris'in Drancy banliyösünde Demokratik Toplum Merkezi önünde bir araya geldi, "Türkiye'nin saldırılarına ortak olmayın" pankartı açtı. "Bijî berxwedana Rojava" ve "Bijî berxwedana gerilla" sloganlarıyla yapılan yürüyüşün ardından halk, Drancy belediyesi önünde oturma eylemi yaptı.

Mantes-la-Jolie ve Evry banliyölerinde de Demokratik Toplum Merkezi önünde bir araya gelen halk, YPG/YPJ bayrakları taşıdı. Mantes-la-Jolie'de kitle gara yürüyüş düzenledi.

PKK, YPG ve YPJ bayrakları ile Rennes garına doğru yapılan yürüyüşün ardından işgal saldırılarına karşı nöbet eylemi başlatıldı. Eylemde Kürt halkına sokağa çıkma ve yaşamı durdurma çağrısı yapıldı.

Creil'de yaşayan Kürdistanlılar Demokratik Toplum Merkezi önünde bir araya gelerek "Katil Türk devleti, Rojava'dan defol" pankartı ve PKK, YPG, YPJ bayraklarıyla Creil garına yürüdü.

Marsilya'da sokağa dökülen halk, Avrupa Parlamentosu önünde toplandı. "Defend Kurdistan" pankartını açan kitle parlamento önünde nöbet eylemi başlattı.

Marsilya Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nden (DTKM) Çekdar Med, bütün Kürtleri dayanışmaya ve sesini yükseltmeye çağırdı. Med, "Bu saldırı izni Avrupa ve Amerika tarafından verildi. Her yerde topraklarımızı savunacak, ikiyüzlü burjuva siyasetini teşhir edeceğiz" dedi.

İSVİÇRE
İsviçre'de de Lozan, Luzern, Bern kentlerinde eylemler yapıldı.

Lozan'da Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Lajîn Kadın Meclisi üyeleri ile TCŞ ve Teko-Jin aktivisti gençler merkez tren istasyonu önünde bir araya geldi.

Luzern'de de Kürdistanlılar gece yarısı sokaklara çıkarak yürüyüş düzenledi. Saldırı haberinin alınmasının ardından Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde toplanan halk, merkez tren istasyonuna yürüyüş düzenledi. Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ercan Güneş, "Saldırılar sonlandırılana kadar alanları terk etmeyip gerilla mücadelesini sahipleneceğiz" dedi.

Bern'de de istasyon önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, üzerinde "Defend Kürdistan" yazılı pankart, YPG ve KCK bayrakları açtı. "Bijî berxwadana Rojava", "Rojava", "İşgalci Türkiye Rojava'dan çık", "Bijî berxwedana gerilla" sloganlarının atıldığı eyleme, İsviçreli anarşistler de katıldı.

PYD Temsilcisi Abbas Ömer, uluslararası destek olmadan Türk devletinin bu saldırıları yapamayacağını söyledi, saldırıları kırmanın tek yolunun direniş olduğunu vurguladı. Ömer, Kürtler olarak alanlarda olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından kitle İsviçre parlamentosuna ardından da Bern istasyonunun yürüdü. İstasyonda 5 dakika oturma eylemi yapan kitle, daha sonra sloganlarla dağıldı.

Eylemlerde bugün saat 15.00'da Zürih'te yapılacak merkezi eyleme katılım çağrısında bulunuldu.