25 Eylül 2024 Çarşamba

Avrupa'da Cumartesi Anneleri'yle dayanışma eylemi

Fransa, Brüksel ve Viyana'da, 700. hafta eyleminde saldırıya uğrayan ve haklarında dava açılan Cumartesi Anneleri ile dayanışma eylemleri düzenlendi. 

Cumartesi Anneleri 700. hafta eylemine yönelik polis saldırısında, aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması 25 Mart 2021 tarihinde görülecek. 46 kişi hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Fransa, Brüksel ve Avusturya'da, Cumartesi Anneleri 700. hafta eylemine yönelik polis saldırısında işkenceyle gözaltına alınan kayıp yakınlarına dava açılması protesto edildi. 

PARİS
Cumartesi Anneleriyle Dayanışma İnisiyatifi Fransa'nın başkenti Paris'in Fontaine İnnocentes meydanında "Cumartesi Annelerinin adalet talebi yargılanamaz" şiarıyla eylem yaptı. Türkiye ve diğer ülkelerde kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, "Cumartesi anneleri yalnız değildir", "Cumartesi Anneleri Yargılanamaz", "Kayıplarımız Nerede", "Cumartesi Annelerinin talepleri kabul edilsin" yazılı dövizler taşındı. 

Yapılan açıklamada, "Cumartesi anneleri bizim adalet talebimiz, tarihsel hafızamızdır. Onlar sadece evlatları için değil söz ve eylem özgürlüğü içinde direnmektedirler. Hepimiz adına verilen bu direnişe Paris'ten ses olmak insani sorumluluğumuzdur. Türk devleti Cumartesi Annelerinin taleplerine cevap vermek yerine dava açmayı tercih etmiştir. Biz Cumartesi Annelerinin mahkemede, evlatlarını kaybedenleri, cezasızlık zırhını yargılayacaklarına inanıyoruz. Ve bir kez daha tüm dava süreci boyunca Cumartesi Annelerinin yanında olacağımızı buradan ilan ediyoruz" denildi. 

Eylemde kayıp yakınlarının şu talepleri sıralandı:

"Devlet, gözaltında kaybetme suçundaki sorumluluğunu kabul etsin.
Gözaltında kaybedilenlerin akıbeti açıklansın, kalıntıları ailelerine teslim edilsin.
 Gözaltında kaybetme suçunun faillerini ve sorumlularını koruyan cezasızlığa son verilsin ve adalet sağlansın.
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin imzalamaktan kaçındığı ‘Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme' imzalansın, onaylansın ve uygulansın." 

Eylem, Cumartesi Anneleri için bestelenen eserin çalınmasıyla sona erdi. 

BRÜKSEL
Brüksel'de Cumartesi Anneleri ile dayanışma için yapılan eyleme Belçika Kızıl Yardım Örgütü de destek verdi. 

700. haftadan bu yanan Cumartesi Anneleri'ne Galatasaray Meydanı'nın yasaklandığı hatırlatılan açıklamada, Cumartesi Anneleri'nin mücadale hayatı aktarıldı. 

Açıklamada, "Cumartesi Anneleri, 25 yıldır İstanbul Galatasaray meydanında devlet tarafından kaybedilen çocuklarını arıyor, bu sese kulak verilmediği gibi oturma eylemleri 700. haftasında yasaklandı" denildi. 

Eylemde, 25 Mart'ta görülecek dava için dayanışma çağrısı yapıldı. 

VİYANA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da, 25 Mart'ta duruşması görülecek Cumartesi Anneleri ile dayanışma çağrısı yapıldı. Eylemde, "Cumartesi Anneler ile dayanışma" yazılı pankart açıldı ve gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. 

Kayıp yakınlarının mücadele tarihinin aktarıldığı açıklamada, dava süreci ile ilgili bilgiler  verilirken, gözaltına kaybetme politikasının bir an önce sonlandırılması ve kayıp yakınları hakkında açılan soruşturmanın düşürülmesi istendi. 

Eylem, "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganı ile son buldu.