28 Eylül 2024 Cumartesi

Avrupa Sürgünler Meclisinden Mahmut Tat açıklaması

İsveç'in Mahmut Tat'ı Türkiye'ye iade etmesinin hukuk tanımazlık ve mülteci haklarının yok sayılması olduğunu belirten Avrupa Sürgünler Meclisi, dayanışmaya ve mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

Avrupa Sürgünler Meclisi (ASM), iltica  başvurusunun reddedilmesinin ardından PKK üyeliği iddiasıyla 6 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan Mahmut Tat'ın İsveç tarafından Türkiye'ye iade edilmesine tepki gösterdi. İsveç'in hukuku ve mülteci haklarını yok saydığı belirtildi.

İsveç'in bir savaş örgütü olan NATO'ya girme kararlılığı ve Türkiye ile bu yöndeki pazarlıklarının maskesini zorlanmadan atması için bir gerekçe oluşturduğu belirtilen açıklamada, "Bu karar Türkiye'deki muhaliflerin en temel haklarını kullandıkları, hak ihlallerine ve baskıcı yönetim anlayışına karşı çıktıklarında kolayca terörist olarak suçlandıkları ve cezalandırıldıkları gerçeğini yok saymaktadır" denildi.

Açıklama şöyle devam etti: "İsveç'te çarpıcı bir şekilde önümüze çıkan ama başta Almanya, Avusturya ve doğu Avrupa ülkelerinde de sıklıkla yaşadığımız siyasi ilticacıların iade ve ret kararlarına karşı duyarlı olmak, bunlara karşı çıkmak ve teşhir etmek, bu amaçla idari ve yargısal merciler önündeki başvuruları en etkin bir şekilde kullanmak, göçmeni, yerlisi ile birlikte Avrupa'da demokrasi ve insan hakları ilkelerini sahiplenmek, korumak ve bunun için mücadeleyi artırmak her zamankinden daha fazla bir görev olarak önümüzde belirmektedir. İsveç'i ve bu kararın ardında ortaya çıkan faşizmi, hukuk adına utanmazlığı teşhir ediyor, herkesi mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz!"