28 Eylül 2024 Cumartesi

AvEG-Kon: Yarın geç olmadan harekete geçmeliyiz!

AvEG-Kon: "Tüm bu koşullar altında protestolarımızı yükseltmek için evlerimizden de olsa çığlığımızı yükseltelim. Tencere, tava sesleri her yeri inletmeli. İtalya'da olduğu gibi hep birlikte söyleyeceğimiz marşlar ve türkülerimizle kapitalizme öfkemizi dile getirecektir. Başka bir varoluşsal krizin felaketiyle karşılaşmamak için yarın geç olmadan harekete geçmeliyiz."

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), Kovid-19 olarak adlandırılan koronavirüsün ortaya çıkması ve yaygınlaşmasının kapitalist düzenin bir sonucu olduğunu ve tek çarenin toplumsal örgütlülüğü büyütmek olduğunu söyledi.

"Virüsün nereden geldiğine dair tartışmalar sonlanmak bilmiyor.  Bugün yaşanan küresel salgın kapitalizmin varoluşsal krizinin yeni bir tezahürüdür. Küresel salgınlar, açlık, kıtlık, yoksulluk, işsizlik, iklim krizi, savaşlar, ırkçılık kapitalizmin yaşadığımız gerçekliğinin birer parçalarıdır" denilen AvEG-Kon açıklamasında, "Neoliberal politikalarla emperyalistler, doğayı, canlıyı, duyguları sermayeye çevirdi ve sermayenin serbestçe dolaşımı için tüm sınırları açtı. Sınır tanımayan sermayenin yanına sınır tanımayan virüsler, kuraklık, sıcak hava dalgalarının yaratıcısı oldular. Kapitalistler sebep olduğu büyük felaketler karşısında önce kendi 'yurtlarını kurtarmak' adına hızla sınırlarını kapatıyorlar. Ancak artık bir yer güvenli değilse tüm dünya güvende değildir" ifadelerine yer verildi.

Emperyalist neoliberal politikalar doğrultusunda suyun, sağlığın özelleştirildiğini hatırlatan AvEG-Kon, "Tüm dünyada insanlar sağlıklarından endişe ediyor. Çünkü çürümüş bu sistemin ne doğru bilgi aktardığına ne de kapılarını çalacak olan ölümden korunacaklarına inanmıyorlar. Devasa gelişmeye rağmen bu salgın karşısında yeterince tıbbi araç ve eleman olmadığını görüyorlar. Avrupa devletlerinin salgına rağmen üretimi devam ettirerek ölüme davetiye çıkardıklarının farkındalar. Ve tüm bunlar karşısında aç kalmamak için çabalamaktalar" dedi.

"Panik haliyle yaşamaya alışmak insanlığın karşı karşıya kalacağı felaketlere çare değildir. Kapitalizme içkin tüm felaketler karşısında örgütlenmek, umutsuzluğu parçalamaktır. Korona virüsü, birlikte hareket etmenin, dayanışmanın, ortak mücadelenin önemini yeniden hatırlatıyor bizlere" diyen AvEG-Kon, "Virüs üzerinden 'önce Amerikalılar', 'önce Almanlar' ya da 'önce Fransızlar' anlayışı hakim kılınmak isteniyor, ki bu ancak bizi ırkçılığın girdabına taşır. Irkçılığın emperyalistler eliyle örgütlendiği bir dönemde önce insan demek birlikte mücadelenin kapısını aralayacaktır" ifadelerini kullandı.

"AvEG-Kon olarak bugüne kadar virüsten dolayı yaşamını yitirenler için üzgünüz. Kapitalist devletler bir kez daha hepimizin gözü önünde katliam yaptılar. İlk görüldüğü andan itibaren küresel salgını durdurmak yerine dolaşmasına izin verdiler. Yaşamını yitirenlerin sorumlusu kapitalist devletlerdir" diyen AvEG-Kon, kalıcı çözümler üretilmesini, çalışanlara ücretlerinden kesinti yapılmadan evde kalmalarının sağlanmasını, ücretsiz ve evde virüs taramasının yapılmasını, karantina koşullarında günlük gıda ve sağlık hizmetlerine erişimin planlanmasını, hijyenik malzemelerin ücretsiz dağıtılmasını istedi.

AvEG-Kon şunları kaydetti: "Tüm bu koşullar altında protestolarımızı yükseltmek için evlerimizden de olsa çığlığımızı yükseltelim. Tencere, tava sesleri her yeri inletmeli. İtalya'da olduğu gibi hep birlikte söyleyeceğimiz marşlar ve türkülerimizle kapitalizme öfkemizi dile getirecektir. Başka bir varoluşsal krizin felaketiyle karşılaşmamak için yarın geç olmadan harekete geçmeliyiz."