29 Eylül 2024 Pazar

'Aryen Turan derhal serbest bırakılsın'

İstanbul başta olmak üzere pek çok kentte yan yana gelen hukuk kurumları, faşistler tarafından hedef gösterilmesinin ardından gözaltına alınan ÖHD'li avukat Aryen Turan'ın mesleğinin gereğini yaptığını kaydederek, derhal serbest bırakılmasını istedi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Adalet için Hukukçular, Avukat Dayanışması, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, Demokrasi için Hukukçular, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar (ÖDAV) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilciliği, İzmir Barosu Genel Kurulunda yaptığı konuşma sonrası faşistler tarafından hedef gösterilen ve dün gözaltına alınan ÖHD Genel Merkez yöneticisi avukat Aryen Turan için basın toplantısı düzenledi. Beyoğlu'nda bulunan ÖHD İstanbul Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında ortak açıklamayı ÖHD yöneticisi Necla Mizgin Argış okudu.

'İFADE VERMEYE HAZIR OLDUĞUNU İLETTİK'
Avukat Aryen Turan'ın 22 Ekim'de ÖHD adına İzmir Barosu Genel Kurulunda yaptığı konuşma nedeniyle faşist gruplar tarafından hedef gösterildiğini ve hakkında soruşturma açıldığına dair haberler yapıldığını hatırlatan Argış, bu haberler üzerine yaptıkları sorgulamada herhangi bir soruşturma kaydı bulamadıklarını, 31 Ekim'de ise İzmir Barosu ve ÖHD temsilcilerinin iki defa İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'yla görüştüğünü ve soruşturma açılması durumunda Turan'ın ifadeye hazır olduğunu aktardı.

1 Kasım'da ise bizzat Aryen Turan, ÖHD yöneticileri ve Baro temsilcilerinin Başsavcı vekiliyle görüşerek ifadeye hazır olduklarını belirtmesine rağmen Turan'ın 3 Kasım'da bürosundan çıkarken kelepçeyle gözaltına alındığını kaydeden Argış, gözaltı işlemini Yeni Şafak'ın yaptığı haberle öğrendiklerine dikkat çekti.

'TURAN'LA GÖRÜŞMEK İSTEYEN AVUKATLAR HAKARET VE DARBA UĞRADI'
Gözaltı sonrası İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gelerek Aryen Turan'la görüşmek isteyen 12 avukatın içeri alınmadığını, hakaret ve darpla dışarı çıkarıldığını söyleyen Argış, tartışma ve arbedenin ardından dosya savcısının yalnızca 3 avukatın görüşme yapabileceği yönündeki sözlü talimatıyla 3 meslektaşlarının Turan'la görüştüğünü ifade etti. "Soruşturmaya ilişkin yakalama, arama, el koyma, gözaltına alma karar ve tutanaklarını görmek istediğimizde evrakların hazır olmadığı ve bu nedenle evrakların verilemeyeceği kolluk tarafından aktarılmıştır. Görüşmeden çıkan meslektaşlarımız içeride çok sayıda polisin olduğunu, tüm hukuki taleplerinin yüksek sesle hakaret edilerek reddedildiğini belirtmişlerdir" ifadelerini kullanan Argış, Aryen Turan'a yöneltilen suç isnadı hakkında kendisi ve avukatlarına bilgi verilmediğine dikkat çekti.

'AVUKATLIK MESLEĞİNİN GÖREV VE SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRDİ'
İzmir TEM Şube Müdürlüğü önünde yaklaşık 100 avukatın Aryen Turan'la görüşmek için geç saatlere kadar beklediğini ancak görüştürülmediğini dile getiren Argış, TEM Şube'de ifadesi alınmak istenen Turan'ın yaşanan hukuksuzluklar karşısında ifade vermeyi reddettiğini ifade etti.

Turan'ın genel kurul konuşmasının avukatlık mesleğinin yüklediği görev ve sorumluluk çerçevesinde olduğunu vurgulayan Argış, Turan'ın dile getirdiği ağır insan hakkı ihlallerinin araştırılması talebinin ÖHD tüzüğünde yer alan, temel ilke ve amaçlarından olduğunun altını çizdi.

'FAŞİZMLE VE KADIN DÜŞMANLIĞIYLA MÜCADELEMİZ SÜRECEK'
Argış, şöyle devam etti: "Genel Kurulda yapmış olduğu konuşma nedeniyle faşist kesimler tarafından hedef haline getirilen Aryen Turan'a yönelik saldırının Jîna Amini'yi katleden cinsiyetçi zihniyetin tezahürü olduğunu biliyoruz. Yine baştan aşağı hukuka aykırı yürütülen bu sürecin iktidarın ve iktidar tetikçilerinin söylem ve pratikler sebebiyle ülkede derinleşen faşizmin ve gittikçe yükselen şovenizmin sonuçlarından biri olduğunu biliyoruz. Zira belli usullere tabi olan avukat gözaltı haberinin Yeni Şafak gazetesinden öğrenilmesinin başka hiçbir açıklaması olamaz. Bizler burada bulunan hukuk kurumları olarak meslektaşımıza yapılan bu saldırıyı kabul etmiyor, faşizmle ve kadın düşmanlığıyla mücadelemizin başta hukuk alanı olmak üzere her alanda süreceğini yineliyor, bütün bu hukuksuz uygulamalara rağmen hak, özgürlük ve adalet arayışlarının durdurulmayacağını buradan bir kez daha tekrarlıyoruz."

ÖHD başta olmak üzere hukuk örgütleri, Diyarbakır, Van, Mersin, Batman ve Urfa'da yaptığı açıklamalarla da gözaltı uygulamasının hukuksuzluğuna işaret ederek, Turan'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.