28 Eylül 2024 Cumartesi

Ankara'da 'Ekim devrimi ve devrimin güncelliği' paneli

SGDF'nin düzenlediği, "Ekim devrimi ve devrimin güncelliği" panelinde konuşan SKM Sözcüsü Çiçek Otlu, devrimci öznenin kitlelerle buluşması gerektiğinin altını çizdi. 

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) Ankara Günebakan Gençlik Kültür Evinde düzenlediği "Ekim devrimi ve devrimin güncelliği" paneli, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Çiçek Otlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Sunumda, Ekim devriminin tarihi aktarıldıktan sonra Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da 2015 yılında başlayan katliamlar ve OHAL süreci ile Kürt ulusal özgürlük mücadelesinin ve emekçi solun imha edilmek istendiği, kadınların ve işçilerin kazanılmış haklarına saldırıldığı bir süreci yaşarken faşizm koşullarının gerçekliğinde devrimin güncel olup olmadığı tartışıldı. 

Söz alan Otlu, Lenin'in devrimci durum tarifinden yola çıkarak bir yandan bugünkü ekonomik kriz, işsizlik ve yoksulluk koşullarında işçi sınıfı ve ezilenlerin AKP-MHP faşist iktidarı altında yaşamak istemediğini, bir yandan da faşist şeflik rejiminin artık yönetemez duruma geldiğini belirtti. AKP'nin bir yönetme krizi yaşadığını belirten Otlu, kendi tabanını konsolide edemeyen AKP'nin 7 Haziran'dan sonra tek başına iktidar olamadığına, "küçük ortak" MHP'nin stratejik akıl olduğuna işaret etti.

Faşist iktidarın Kürt ulusal özgürlük hareketine yönelik imha ve inkar politikalarının amacına ulaşamadığı belirten Otlu, kadınlar ve Alevilerin de kazanılmış haklarına ve kimliklerine yönelik tüm baskı politikalarına karşı antifaşist saflarda yerlerini aldığına dikkat çekti.

Devlet-halk, sermaye-emek ve cins çelişkilerinin oldukça derinleştiğine dikkat çeken Otlu, bugün İran’da ve pandemi öncesinde 40 farklı ülkede yaşanan ayaklanmaları işaret ederek ayaklanmanın Tunus'taki bir işçiden, bir kadının katledilmesinden yani hiç beklenmedik bir anda ve sebepten patlayabileceğinin altını çizdi. Bu ayaklanmaların kendiliğinden ve öznesiz oluşunu belirten Otlu, devrimcilerin çelişkileri derinleştirmek ve kitleyle buluşmakla yükümlü olduğunu belirtti.

Emekçi solun reformizm ve liberalizmin yoğun kuşatması altında olduğunu söyleyen Otlu, devrimci sosyalistlerin iktidar bilinciyle kendilerini ayaklanmalara hazırlamaları gerektiğinin altını çizdi. Önümüzdeki seçimleri bir alternatif olarak gören emekçi solun bazı bölüklerini eleştiren Otlu, HDP cisminde somutlaşan birleşik antifaşist mücadele cephesinin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Millet İttifakı'nın yalnızca sermayenin ve devletin güvencesi olduğunu söyleyen Otlu, halkta birikmiş öfkenin koşulları hazırladığını, yalnızca devrimci özneyi daha güçlü örgütlemeye ve devrime hazırlamaya ihtiyacımız olduğunu belirtti. 

Çelişkilerin büyümesinin devrimin de büyümesi anlamına geldiğini belirten Otlu, faşizme karşı politik özgürlüğün kazanılması mücadelesinin büyütülmesi gerektiğine dikkat çekti. Bunun ise ancak devrimci öznenin kitlelerle somut olarak buluşmasından geçtiğinin altını çizen Otlu, devrimci sosyalistlerin meşruluk bilincini kuşanarak kitleleri ev ev, sokak sokak devrimin safında örgütlemesi gerektiğini, ancak bu koşullarda kitlesel bir güç olunabileceğini ve devrimin maddi bir gerçeklik olarak ortaya çıkabileceğini belirtti.

Otlu, Ekim devriminden Rojava devrimine uzanan yolda faşizm var olduğu sürece devrimin güncel olduğuna dikkat çekti.

Panel soru, cevap ve tartışmalarla son buldu.