28 Eylül 2024 Cumartesi

Ankara Barosu'ndan farkındalık çağrısı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne ilişkin Ankara Adliyesi önünde açıklama yapan Ankara Barosu, birlikte "Eşit Hayat Hakkı" mücadelesi verdikleri engelli avukatların ve halkın yanında olduklarını bildirdi ve herkesi bu konuda farkındalığa çağırdı.

Ankara Barosu Engelliler Komisyonu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla adliye önünde açıklama yaptı. Söz alan Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, 1992 yılından bugüne engellilerin topluma kazandırılması, insan haklarının engelliler için tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla BM tarafından  Uluslararası Engelliler Günü olarak anıldığını amacın sorumlulukları hatırlatmak olduğunu kaydetti.

Ankara'da, kamu binaları ve mahkemeler sözleşmeye ve sözleşmede kabul edilen erişilebilirlik maddesine rağmen 6 farklı adliye binasına dağıldığını belirten Köroğlu, "Bu bir adalete erişim problemidir. Ankara Barosu olarak; yakın zamanda ABB ile ortak bir adım attık ve engelli vatandaşlarımızın seyahatine uygun olan belediye otobüsleriyle adliyeler arasında ring servisi uygulaması başlatıldı. Bu sayede en azından, vatandaşların adliye binalarına ulaşımları sırasında ortaya çıkabilecek karışıklık ve zorluklar bir nebze hafiflemiş oldu. Fakat kesin çözüm, Ankara'da tek adliye düzenine ivedilikle geçilmesi için çalışmalara başlanmasıdır" dedi.

Engelli bireyler ve hakları açısından genel itibariyle bir eğitimsizlik problemi olduğunu ve bu durumun engelli bireyleri muhataplarının vicdanıyla karşı karşıya bıraktığını söyleyen Köroğlu, şöyle devam etti: "Bütün engellerin sevgi, saygı ve dayanışmayla aşılacağını bir kez daha hatırlatarak, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, birlikte 'Eşit Hayat Hakkı' mücadelesi verdiğimiz engelli meslektaşlarımızın ve vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu bildiriyor ve herkesi bu konuda farkındalığa davet ediyoruz. Hiçbir politikanın, o politikadan etkilenen grubun tam ve doğrudan katılımı olmaksızın, sadece bir temsilci tarafından tek başına karar verilip uygulanmasının istenen sonucu vermeyeceğini anlatan harika bir deyiş vardır. 'Nothing about us without us.' Yani, 'Bizimle ilgili hiçbir şeyi biz olmadan yapamazsınız.' Bu yüzden farkında olalım, anlayalım ve hep beraber yapıp birlikte yaşayalım."