28 Eylül 2024 Cumartesi

'Alevilik inancı iktidarı rahatsız ediyor'

İktidarın Aleviliği bir inanç olmaktan çıkarıp kendi Alevisi'ni yaratmak istediğini belirten PSAKD yöneticisi Gülüm, "Alevilik bir inançtır. Nasıl yaşanacağı ve nasıl örgütleneceği de Alevilere aittir" dedi.

Alevi asimilasyonunda yeni bir adım daha adıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan KHK ile "Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı"nı kurdu. İnanç merkezi olan cemevleri politik islamcı faşist rejimin denetimine alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlandı. Cemevlerinin elektrik-su giderleri ile Alevi dedelerinin maaşlarının devlet tarafından ödenmesi rüşvetiyle rejimin Alevi inancını yok sayan düzenlemelerine itiraz eden demokratik Alevi örgütleri Meclis önünde eylem yaptı.

Polisin saldırısına direnen Aleviler, barikatları yıkarak açıklamalarını gerçekleştirdi. Taleplerini dinlendirdi. Meclis önüne giden kurumlardan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) yöneticilerinden Hasan Gülüm, Özgür Tv'ye yaptığı değerlendirmede "devletin Alevisi" tanımını yaptı, kararnameyle kurulan başkanlığın ne anlama geldiğini açıkladı ve mücadele süreçlerini aktardı.

Alevilere yönelik baskı, şiddet ve asimilasyonla yürütülen çabaların sonucunda ortaya çıkarılmak istenen devletin Alevisi meselesinin bu kanunla başlatılmak daha doğrusu hukuk çerçevesi zeminine oturtulmak istendiğini belirten Gülüm, "Aleviliği bir inançtan çıkarıp kendilerince tarif etmesi" dedi.

Aleviliğin bir inanç olduğunun altını çizen Gülüm, bağımsız ve kendi kuralları olduğunu da belirtti ve ekledi: "Nasıl yaşanacağı ve nasıl örgütleneceği Alevilere aittir."

AKP'nin dönemsel krizlerde muhakkak sunni islam inancına, diyanetin söylemlerine başvurduğuna dikkat çeken Gülüm, "Aleviler yüzyıldır en temel noktada haksızlığın, hukuksuzluğun, yanlışın karşısında duran; ezilenlerin yanında olan bir inançtır. Bu inanç iktidar bakımından rahatsız edici olduğu gibi toplumun diğer kesimleri tarafından birleştirici bir rol oynamakta" dedi.

Alevilerin dergahlarının işgal altında olduğuna dikkat çeken Gülüm, "Dergahların Alevilere verilmesi gerekirken diğer kurumları da devletin işgali altına alınmak isteniyor" dedi. Alevilere yönelik katliamları hatırlatan Gülüm, devletin mutlaka yüzleşmesi gerektiğinin altını çizdi. Öte yandan eşit yurttaşlığın temel taleplerinin olduğunu da ekleyen Gülüm, "Alevi inancının resmi olarak kabul edilmesini istiyoruz. Bu temel talepler üzerinden bir mücadele başlayacak" dedi.