28 Eylül 2024 Cumartesi

Aleviler birçok kentten haykırdı: Devletin Alevisi olmayacağız

Çok sayıda kentte ortak açıklama yapan Aleviler, eşit yurttaşlık hakkından vazgeçmeyeceğini kaydetti. "Cem ibadetimiz, cemevi ibadethanemizdir" diyen Aleviler, Kerbela'dan bu yana sergiledikleri Hüseyin duruşun omurgaları olduğunu söyledi. Aleviler mücadelenin süreceğini de kaydetti.

AKP-MHP faşist iktidarının Alevi inancına yönelik saldırılarına karşı ülkenin birçok noktasında Aleviler sokağa çıktı. Eşit yurttaşlık hakkından vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Aleviler, "Cem ibadetimiz, cemevi ibadethanemizdir" diye haykırdı. Aleviliğin torba yasaya sığmayacağı vurgusunun öne çıktığı eylemlerde, kazananın Alevilik inancı olacağı da kaydedildi.

İSTANBUL
İstanbul'da Gazi mahallesi, Kadıköy rıhtım ve Avcılar Havuz meydanında Aleviler eylemdeydi.

Kadıköy iskele meydanında yapılacak açıklama önce Kadıköy polis ablukasına alındı. Boğa heykelinden itibaren birçok noktaya polis konuşlandırılırken, açıklamanın yapılacağı alan da kalkanlarla ablukaya alındı.

"Eşit yurttaşlık  talebimizden vazgeçmiyoruz, cem ibadetimiz, cemevi ibadetimiz" yazılı pankartın açıldığı eylemde ayrıca; "Rızasız lokma yemeyiz, torbaya kul olmayız", "Kararname değil eşit yurttaşlık hakkımızı istiyoruz" dövizleri de taşındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda siyasi partinin de destek verdiği eylem deyişlerle başladı. Daha sonra Alevi Vakıflar Federasyonu Başkanı Haydar Baki Doğan, eş zamanlı açıklamalarda yapılacak ortak metni okudu.

Eylemde sık sık "AKP yasanı al başına çal", "Direne direne kazanacağız", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

ANKARA
Ankara'daki Alevilerin buluşma adresi Batikent Cemevi ve PSAKD Mamak Şubesi önü oldu. Alevi kurumlarının çağrısına Mamak Emek ve Demokrasi Güçleri'nin yanı sıra HDP ve CHP il, ilçe yöneticileri, belediye meclis üyeleri ile HDP Milletvekili Kemal Bülbül de destek verdi.

PSAKD Mamak Şubesi önünde toplanan yurttaşlar sık sık "Alevilik torbaya sığmaz", "Devletin Alevisi olmayacağız", "Aleviyiz haklıyız kazanacağız", "AKP yasanı al başına çal" sloganları atıldı.

Alevi kurumlarının ortak açıklamasını PSAKD Mamak Şubesi üyesi Adalet Ayten ile DAD Ankara Şubesi Eş Başkanı Mustafa Karabudak okudu.

MERSİN
Yüzlerce kişi Mersin Cemevi önünde bir araya geldi. Alevi kurumları adına ortak açıklamayı AKD Akdeniz Bölge Temsilcisi Medet Demir okudu. Demir, "Torba yasa değil, cumhurbaşkanlığı kararnamesi değil, eşit yurttaşlık istiyoruz" diyen Demir, "Biz Aleviler; Kerbela'da Şah Hüseyin, Anadolu'da Hünkar, Banaz da Pir Sultan, Nurhak'ta Şah Kalender gibi ne inancımızdan geçeriz ne de yolumuzdan döneriz. Şah Hüseyin'in kanıyla çizdiği sınıra sahip çıkma zamanıdır. Kerbela'dan bizlere miras kalan Hüseyni duruş, bizim omurgamızdır" dedi.

İZMİR
İzmir Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen Aleviler; "Cemevleri ibadethanemiz", "Eşit yurttaşlık talebimizden vazgeçmiyoruz", "Biz torbaya sığmayız" ve "Zalimin talim ettiği yola minnet eylemem" dövizleri taşıdı. Açıklamada, ayrıca sık sık "Alevilik haktır, Alevilik vardır", "İnançlara özgürlük, halklara eşitlik", "AKP yasanı al başına çal", "Devlet inancıma dokunma" ve "Devletin Alevisi olmayacağız" sloganları atıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Ege Bölge Temsilcisi Gülbahar Kaplan, ortak basın metnini okudu.

AYDIN
Aydın kent merkezinde bulunan Atatürk Meydanı'nda açıklama yapıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada ortak basın metni, Alevi Kültür Dernekleri Aydın Şube Başkanı Kenan Turan tarafından okundu. Kuşadası ilçesindeki Kaya Şavkay Meydanı'nda da açıklama yapıldı.

MUĞLA VE BALIKESİR
Alevi örgütleri, Muğla'da kent merkezindeki Sınırsızlık Meydanı'nın yanı sıra Köyceğiz, Fethiye ve Ortaca ilçelerinde ortak açıklama yaptı. Balıkesir'in Altınoluk ilçesinde de aynı taleplerle açıklama yapıldı.

'BU YASA İNANCIMIZA VE KİMLİĞİMİZE HAKARETTİR'
Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıfları Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri ve Demokratik Alevi Derneklerinin ortak basın metninde, Alevisiz bir Alevi açılımının yapılmayacağının altı çizildi. Söz konusu kanununun Alevilerin ibadeti cem ve ibadethaneleri olan cemevini sorun olarak gösterdiği kaydedilen metinde, "AKP'nin bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Alevi İnancı ve Kimliğini zinhar inkâr etmek ve tanımamakla birlikte üstüne üstlük kendi zihniyetine göre bir Alevilik yapmaktadır. Bu yasa ile Aleviliği Sünni Geleneğin altında Kültürel bir öğe olarak göstermekte, İnancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir" denildi.

'CEM İBADETİMİZ, CEMEVLERİ İBADETHANEMİZDİR'
"Eşit yurttaşlık hakkımızdan vazgeçmiyoruz" vurgusu yapılan açıklamada, 8 Kasım günü Meclis önündeki polis saldırısına işaret edildi. Kerbala'dan bu yana inançlarından geçmediklerini kaydeden Aleviler, "Kerbela'dan bizlere miras kalan Hüseyni duruş, bizim omurgamızdır" ifadelerini kullandı. Açıklama şöyle devam etti: "Binlerce yıldır bu toprakların vazgeçilmez bir gerçeği olan Alevi- Bektaşi inanıcın temel değerlerini bugüne kadar yok saydınız.  Tarihi inanç köklerimiz olan ocak ve dergahlarımıza dönük baskılarınızın farkındayız.  Alevi-Bektaşi dergahlarının birçoğuna el koydunuz ya da kontrol altında tutularak işlevsiz hale getirdiniz. Aynı zamanda dedelerimizi zapturapt altına alarak, ocaklarımızı yok etmek istiyorsunuz. İktidar Sünni-Hanefi inancına biz Alevileri de ekleme amacındadır. Bizleri tarif etmenizi ve tanımlamanızı kabul etmiyoruz. Ve tekrar tekrar ifade ediyoruz ki; cem ibadetimiz, cemevleri ibadethanemizdir.

'ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Bir kez daha, yine, yeniden belirtmek istiyoruz ki; bizler, Anadolu'nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, laik ve demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Demokratik mücadelemizi, yasal ve hukuki zeminlerde aramaya ve savunmaya devam edeceğiz."