28 Eylül 2024 Cumartesi

AKP'den bir kez daha zeytinlikleri madenciliğe açma hamlesi

Erdoğan'ın zeytinliklerin madenciliğe açılması yönündeki yönetmeliğin Danıştay tarafından iptali sonrası, aynı uygulama bu kez AKP'nin hazırladığı torba yasayla Meclis gündemine sunuldu.

AKP'nin hazırladığı ve Meclis Başkanlığı'na sunulan torba yasa teklifiyle bir kez daha zeytinliklerin maden sahası olabilmesinin önü açılmak isteniyor. Maden Kanunu'na eklenmesi talep edilen geçici maddeyle, ruhsat sahipleri ve rödövansçı olarak madencilik yapanlar, başka alanlarda yürütemezlerse zeytinliklerde maden faaliyeti yapabilecek.

Eğer zeytinlikte madenciliğe izin verilirse, zeytinlikler öncelikle aynı ilçe veya il sınırı olmak üzere başka yere taşınabilecek. "Kamu yararı"na öncelik verileceği iddia edilen uygulamanın yürütmesinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı yetkili olacak. Zeytin sahasının taşınması masrafları, madenciliğe izin veren kişiden sorumlu olacak.

Danıştay 8. Dairesi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan zeytinlik alanlarda madenciliğe izin veren yönetmeliği iptal etmiş, kararın gerekçesinde "yönetmeliğin zeytin yasasına aykırı olması"na işaret edilmişti.