29 Eylül 2024 Pazar

'AKP faşizmi şiddetle susturmaya çalışıyor, susmayacağız'

İzmir ve Ankara'da yapılan eylemlerde TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasına tepki gösterildi. Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, "Şebnem hoca kimyasal ya da toksik gazların kullanımına karşı sorumluluğunu yerine getirdi" dedi. İzmir'de ise insan hakları ve hukuk örgütleri ortak açıklama yaptı, "Fincancı onurumuzdur" dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın Türk devletinin kimyasal silah saldırısına ilişkin açıklamaları gerekçesiyle tutuklanmasına Ankara ve İzmir'de tepki gösterildi.

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, TTB Genel Merkezi önünde açıklama yaparak, kimyasal ya da toksik gazların kullanımına ilişkin Fincancı'nın sorumluluğunu yerine getirdiğine dikkat çekilerek, tutuklanmasını protesto edildi. "Şebnem Hoca yalnız değildir", "Emek, meslek ve demokrasi örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "Faşizme karşı omuz omuza", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.

'AKP YÖNETEMEDİKÇE SALDIRIYOR'
Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Onur Erden açıklama yaptı. AKP iktidarının yönetim krizi nedeniyle saldırganlaştığını belirten Erden, Fincancı'nın tutuklanmasının iktidarın emek ve demokrasi güçlerine yönelik saldırılarının bir parçası olduğuna dikkat çekti. Fincancı'nın insan haklarının yılmaz savunucusu, adli tıp uzmanı, işkenceye karşı yaşam hakkı savunucu bilim insanı olduğuna dikkat çeken Erden, şöyle devam etti: "Çatışmalarda nükleer, kimyasal ya da toksik gazların kullanımının insanlık suçu olduğunu söyleyen, bu durumdan sivillerin de etkilenebileceğini ifade eden, bu durumların etkili soruşturması için de bağımsız uluslararası yetkili heyetlerin inceleme yapması gerektiğini ifade eden ve bu konuda sorumluluğunu yerine getiren bir yurttaştır. Kapatılan gazetelerin, baskı ve tutuklamalarla susturulan gazetecilerin sesi olma cüretini gösteren bir yazardır. Aynı zamanda son 2 dönemdir hekimlerin meslek örgütü olan TTB Merkez Konseyi başkanıdır."

'SAVAŞ HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR'
TTB'nin hekimlerin özlük hakları için mücadele eden bir örgüt olmasının yanı sıra toplum sağlığını geliştirme görevini üstlendiği kaydeden Erden, "TTB bu görevini yıllarca yerine getirmiş bir örgüttür. 12 Eylül darbesinde idamlara karşı çıkmış, cezaevi operasyonlarında yaşanan katliamlara karşı tavrını göstermiş, mahpusların sağlık hakkını her daim savunmuştur. Gezi'de polisin orantısız şiddetine maruz kalan halkın yardımına koşmuş, savaş koşullarında 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' açıklamasıyla barışı savunmuştur. Pandemi döneminde AKP'nin kötü yönetimiyle daha fazla insanımızın ve sağlık emekçisinin hayatını kaybetmesi üzerine 'Yönetemiyorsunuz tükeniyoruz', bu derinleşen ekonomik kriz ortamında 'Emek bizim söz bizim' diyerek, mücadele alanlarında sözünü her daim söylemiş bir örgüttür" dedi.

'AKP FAŞİZMİ ŞİDDETLE SUSTURMAYA ÇALIŞIYOR'
AKP'nin sermaye ve rant uğruna savaş çıkarmasına, doğayı katletmesine, sağlığı özelleştirmesine, emekçilerin haklarını gasp etmesine, kendisinden olmayan herkesi "terörist" ilan edip talimatla çalışan yargı ile tutsak etmesine her zaman karşı oldukları için TTB'ye saldırdığını kaydeden Erden, "AKP, faşizmin yegane yöntemi şiddetle hepimizi susturmak istemektedir, bu şiddet topluma da sirayet etmektedir. Kadın cinayetlerinden sağlıkta şiddete, azınlıkların linç edilmesinden işçi cinayetlerine, tüm bu katliamlardan faşizm sorumludur" diye konuştu.

Faşizmin son icraatı 'Sansür Yasası' olduğu ardından Kürt gazetecilere saldırarak işkenceyle gözaltına aldığını vurgulayan Erden, ardından savcılığa ifade vermeye geleceğini dilekçe ile bildiren Şebnem Korur Fincancı'nın saray medyası tarafından hedef gösterilerek gözaltına alındığını hatırlattı. Fincancı'nın getirildiği adliye önünde toplananlara polisin gözaltı saldırısına da tepki gösteren Erden, "Bunları kabul etmiyoruz" dedi.

'BİRLİKTE MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Faşizme karşı mücadeleyi birleşerek yükselteceklerini vurgulayan Erden, "Açıklamamızı Şebnem Hoca'mın gözaltında iken bize ilettiği notuyla bitirmek istiyorum. 'İnsanca bir sağlık sistemini hep birlikte kuracağımız günlere dayanışmayla' diyor Şebnem Hoca. Size söz olsun hocam, yanınızda olmaya, birlikte mücadeleye devam edeceğiz, sadece sağlık sistemini değil, hep beraber insanca yaşayacağımız bir düzeni inşa edeceğiz" diye konuştu.

'FİNCANCI ONURUMUZDUR'
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir Temsilciliği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubeleri İmece Dostluk ve Dayanışma Derneği de akşam saatlerinde Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde eylem yaptı.

"Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur, tutuklanması kabul edilemez" yazılı pankartın açıldığı açıklamada, "Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir", "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "TTB susmadı, susmayacak", "Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur", "Şebnem hocaya özgürlük" sloganları atıldı. Açıklamayı hak örgütleri adına Coşkun Üsterci yaptı.

'HUKUK ÇIPLAK ŞİDDET ARACI HALİNE GETİRİLDİ'
İktidar ve saray medyasının Fincancı'yı itibarsızlaşma çabasına tepki gösteren Üsterci, tutuklamanın yargıya verilen talimatla gerçekleştiğini vurguladı, "Hukukun çıplak bir şiddet aracı haline getirilmesinin açık ifadesidir" dedi.

Fincancı'nın, uzmanlık alanı adli tıp olan bir bilim insanı, iyi bir hekim ve insan hakları savunucusu olduğunu kaydeden Üsterci, tutuklama kararının düşünce ve ifade özgürlüğünü tümden ortadan kaldırılmaya yönelik olduğuna dikkat çekti.

Şebnem Korur Fincancı üzerinden tüm topluma gözdağı verilmek istendiğini vurgulayan Üsterci, "Ancak bu mesaja cevabımız çok nettir: Korkmuyoruz ve susmuyoruz. Bu tutuklama kararı karşısında hiçbir şekilde sessiz kalmayacağız. Bundan önce olduğu gibi bundan sonrada hakikate, iyi hekimliğe, hukukun üstünlüğüne, insan hakları, barış ve demokrasi mücadelesine her koşulda kararlılıkla sahip çıkmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Üsterci, Fincancı'nın özgürlüğüne kavuşması için dayanışmayı büyüteceklerini vurguladı.