28 Eylül 2024 Cumartesi

'Ajanlaştırma pratiğiyle devleti ayakta tutamazsınız' 

İstihbarat elemanı olduğunu beyan eden kişilerce kaçırılıp ajanlık dayatılan HDP üyesi Ahmet Kaya, konuya ilişkin İHD Genel Merkezi'nde açıklama gerçekleştirdi.

İstihbarat elamanı olduklarını söyleyen kişiler tarafından kaçırılarak ajanlık dayatılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyesi Ahmet Kaya, partinin Batman Milletvekili Rüştü Tiryaki ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ile birlikte İHD Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşma yapan İHD Eş Genel Başkanı Türkdoğan, iktidarı bu uygulamalara son vermesi çağrısı yaptı.  Türkdoğan, "Bu sorun yetkili makamların bilgisi dahilinde gerçekleşiyorsa vahimdir ve devlete yasa dışı devlet denir" şeklinde konuştu. Devletin, onlarca polisi, istihbaratçısı ve bekçisi olduğuna dikkat çeken Türkdoğan, "Sokaktaki vatandaştan, gazeteciden ne istiyorsunuz. Sorunu kimle çözeceğinizi iyi biliyorsunuz" şeklinde konuştu.

İçisleri Bakanı Soylu'nun konuşmalarını hatırlatan Türkdoğan, "Bakan böyle konuşursa, alttaki polis de ne yapmaz ki" dedi ve ekledi: "Bu ülkenin taraf olduğu sözleşmeler var, bir anayasası var. Siyasi iktidar, denetimden çıkmış grupları kontrol altına alsın. Cumhuriyet Başsavcılara, muhaliflerle uğraşmak yerine devlet içindeki çetelerle uğraşmasını tavsiye ediyoruz."

'BURADA SENİ ÖLDÜREBİLİRİZ, KİMSE YOK'
Ardından söz alan kaçırılan Ahmet Kaya, 9 Mart'ta saat 14.30 civarında Etimesgut'a arkadaşıyla görüşmeye gittiği sırada, polislerin aniden önüne çıktığını söyledi. Kaya yaşadıklarını şöyle anlattı: "Beni zorla arabaya bindirerek Etimesgut dışında tenha bir yere götürdüler. İki saat arabanın içerisinde sorguya tutarak kendileriyle işbirliği yapmamı, yani beni ajanlaştırmak istediler. Bunu kabul etmeyeceğimi söyleyince tehdit etmeye başladılar. 'Ankara'ya bir daha gelmeyeceksin, Ankara sana yasak' dediler. Ben de siyasetçi olduğumu, Ankara'ya geleceğimi söyledim. Bunun üzerine sağlık sorunlarımı bildiklerini, ihtiyaçlarımı karşılayacaklarını ifade ettiler. Reddedince de şantaja başvurdular. 'Seni Rojava'ya götürüp geri getiririz, yıllarca cezaevinde yatarsın' diye tehdit ettiler. Siyaseti bırakırsam, peşimi bırakacaklarını, 'Burada seni öldürebiliriz, kimse yok' dediler. Ben de öldürebileceklerini, ama işbirliği yapmayacağımı söyledim.

Kendisini kaçırdıkları arabayı tarif eden Kaya, "Beyaz bir arabaydı, plakasının sadece 06 AR kısmını okuyabildim" dedi ve yaşananlardan sonra Kızılay'a bırakıldığını belirtti.

Yakın mesafeden fiziki takip altında olduğunun altını çizen Kaya, "Çok bozuk bir Kürtçe'yle beni arayıp bir şeyler sordular, ben de yanlış numara deyip kapattım. Zaten peşimi bırakmayacaklarını söylemişlerdi" diye belirtti.

'BU ÜLKEDE MUHALİF SIYASETÇİ OLMAK ZOR'
HDP Batman Milletvekili Rüştü Tiryaki ise, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Beyaz torosların yerini, beyaz transporterların aldığının altını çizdi. Tiryaki, "HDP olarak, kimsenin bilmediği görmediği bir şey yapmıyoruz. Bizim yaptıklarımızı öğrenmek istiyorsa, parti organlarımıza başvurabilirler" diye konuştu.

Tiryaki, "Eğer bu yöntem başarılı olsaydı, Muhaberat başarılı, Hüsnü Mübarek kahraman, Saddam demokrasi havarisi olurdu" dedi ve iktidarı yaptıklarını konusunda "farkında olma" çağrısında bulundu.

'AJANLAŞTIRMAYLA DEVLETİ AYAKTA TUTAMAZSINIZ'
Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD- FED), Ankara Temsilciliği adına konuşan Mehmet Baytekin de yaşananların kabul edilemez olduğunu vurguladı, "Ajanlaştırma pratiğiyle devĺeti ayakta tutamazsınız" diye konuştu.