29 Eylül 2024 Pazar

Adıyaman: Sağlıkta şiddetin maruz görülmesine tahammülümüz yok

Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yapan TTB, sağlık emekçilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Dr. Ersin Arslan'ın 2012 yılında bir hasta yakını tarafından öldürülmesinin yıl dönümü nedeniyle ilan edilen "Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü"nde hastaneler önünde saygı duruşu ve basın açıklamaları düzenledi. TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, her zama sağlık hizmetinde üzerilerine düşen görevlere hazır olduklarını ama salgın veya olağan hiçbir dönemde şiddeet maruz görülmesine tahammüllerinin kalmadığını söyledi.

Ankara'da İbni Sina Hastanesi önünde yapılan açıklamada konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, tabip odaları olarak 2007 yılından bu yana sağlıkta şiddetin önlenmesi, sağlık kuruluşlarının çalışma koşullarının güvenli ve sağlıklı hale getirilmesi için yoğun çaba gösterdiklerini söyledi. Sağlıkçıların öncelikli gündemi sağlıkta şiddetin durdurulması iken dünya ve Türkiye'nin hiç hazır olmadığı bir pandemiye yakalandığını belirten Adıyaman, "Ancak yine tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gerek iş yükü gerekse de virüse muhatap olma bakımından hekimlerin ve sağlık çalışanlarının en büyük risk grubunu oluşturduğunu herkes görüyor. Bu risk, salgının ilk ayında  binlerce sağlık çalışanının Covıd-19 nedeniyle tedavi görmek zorunda kalmasına ve onlarcasının hayatını kaybetmesine yol açmış durumda" dedi.

ŞİDDET ECZANELERDE DE DEVAM EDİYOR
Bu atmosfere rağmen sağlıkta şiddetin fiilen kendisi ve yaygın olarak gölgesinin sağlık kurumlarında varlığını sürdürdüğünü ifade eden Adıyaman, kötü yönetilen "maske dağıtımı" sürecinin eczanelerde şiddete de varan tartışmalara yol açarken, yapısal nedenlerle beklentisi karşılanmayan hasta yakınlarının hastanelerde karşılarına çıkan hekim ve sağlık çalışanına hakaret ve şiddet göstermeye devam ettiğini söyledi.

'ŞİDDET HİÇBİR DÖNEMDE MAZUR GÖRÜLEMEZ'
Sağlık çalışanlarının Covid-19 dahil her türlü sağlık sorununda üzerine düşen bütün görevleri yapmaya hazır olduğunu bildiren Adıyaman, ancak ne salgın dönemlerinde ne de olağan dönemlerde şiddetin mazur görülmesine, olağanlaştırılmasına tahammüllerinin kalmadığını vurguladı.

ŞİDDETİ ÖNLEME YASASI ÖNEMLİ BİR ADIM
Bu nedenle caydırıcılığı sağlamak üzere özel-kamu ayırmadan sağlık çalışanlarına yönelecek şiddette cezaları arttıran yasanın çıkmasının  caydırıcı etkiyi azaltabilecek "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını" içermesine rağmen önemli bir adım olarak gördüklerini ifade eden Adıyaman, "Ülkeyi ve sağlık ortamını yönetenlerin 'Sağlıkta Dönüşüm Programını' durdurmalarını,  hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik dil ve söylemlerini değiştirmelerini ve ceza arttıran yeni yasayla birlikte uygulandıklarında ancak sonuç verebilecek olan 'sağlıkta şiddete sıfır tolerans' içerikli bütün önerilerimizi dikkate almalarını bekliyoruz" dedi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık emekçileri adına Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Karakoç, saygı duruşu öncesinde kısa bir açıklama yaptı. Antep'te görev başındayken, 17 Nisan 2012 tarihinde katledilen Dr. Ersin Arslan'ı anan Karakoç, o günden sonra 17 Nisan günün "Şiddetle Mücadele Günü" olarak ilan ettiklerini hatırlattı.  Karakoç, "Sağlık alanında yaşanan şiddetten ve salgın döneminde Kovid tanısı alıp hayatını kaybeden bütün sağlık çalışanlarını rahmetle anıyoruz. Devri daim olsun" dedi.

Türkiye Diş Hekimleri Birliği (TDB) Başkanı Prof. Dr. Atilla Ataç ise Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği önünde bir araya gelen sağlık emekçileri adına konuştu. Ataç, "Koronavirüs pandemisiyle mücadele verildiği bu dönemde çalışan tüm sağlık personeline eksiksik malzeme temini konusunda hasasiyet gösterilmesini, böyle günlerde bile sağlıkta şiddetin bir daha yaşanmaması için elimizden gelen her türlü mücadeleyi vereceğimizi buradan tekrar beyan ediyoruz" diye konuştu.