25 Eylül 2024 Çarşamba

ABD'de siyahlara ait toplu mezar bulundu

Tusla Irkçı Katliamı'nda katledilen 10 siyahın cenazesi bir toplu mezarda bulundu.

ABD'nin Oklohama Eyaleti'nde bulunan Tulsa'da 1921 yılındaki ırkçı saldırıda katledilen 10 siyahın cenazesi bir toplu mezarda bulundu.

Toplu mezarı tespit eden araştırmacılardan Oklahoma Eyalet Arkeoloğu Kary Stackelbeck yaptığı açıklamada, "bulduklarımız buranın büyük bir toplu mezar olduğuna işaret ediyor" dedi.

Ayrıca yapılan açıklamada yalnızca bir cenazenin kefene sarıldığı belirtilirken, araştırmacılar daha fazla kazıya ihtiyaç duyulduğunu söylediler.

TUSLA IRKÇI KATLİAMI
1921 Tusla Irkçı Katliamı'nda çoğunluğu siyah olmak üzere yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetti, 800 kişi de yaralandı. Bu katliam 'Kızıl Yaz' olarak bilinen ve yüzlerce siyahın beyaz çeteler tarafından katledilmesinin üzerinden 2 yıl sonra gerçekleşti.

Tulsa Irkçı Katliamı için yaklaşık 2 yıldır çalışmalar devam ederken şehir belediyesi kazılar için yüz bin dolarlık fon sağladı. Ayrıca önceki kazılarda herhangi bir sonuç elde edilmemişti.

31 Mayıs ve 1 Haziran 1921 yılında, beyaz bir çete Tusla şehrinde bulunan Balack Wall Street'e saldırdı. Siyahların iş yerlerine dönük bu saldırılarda çoğunluğu siyah en az 300 kişi katledilirken, yüzlerce iş yeri, ev ve kilise soyularak ateşe verildi.