29 Eylül 2024 Pazar

'6 Kasım'da İzmir'den yürüyüşe katılacağız'

6 Kasım'da İstanbul'da düzenlenecek "Savaşa karşı barış, ölüme karşı yaşam" yürüyüşüne İzmir'den katılacaklarını duyuran BMG, HDK ve HDP İzmir İl Örgütü, İzmir halkına bu haklı yürüyüşe katılma ve yetkili kurumlara kimyasal silah kullanımını araştırma çağrısı yaptı.  

Türk devletinin yenemediği gerillaya yönelik kimyasal silah kullanımına dikkat çekmek için 6 Kasım'da Taksim'de yürüyüş düzenlenecek. Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Hakların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl  Örgütü düzenlediği basın toplantısıyla İstanbul yürüyüşüne katıldıklarını duyurdu.

"Kimyasal silaha karşı insanlık yürüyüşü" şiarıyla HDP il binasında düzenlenen basın toplantısında Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) adına yapılan konuşmada, kimyasal silah kullanımını Dersim'den "Hayata dönüş" adı altında hapishanelerde görmeye devam edildiği kaydedildi. Kürdistan'da yaşananlara ses çıkartılmazsa kimsenin kendini var edemeyeceğinin altı çizilen konuşmada, "Her alandan yekpare sözümüz var: Tek yol mücadele" dedi.

Basın metnini ise HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik okudu. 17 HPG'linin kimyasal silah kullanımı sonucu katledildiğini hatırlatan Çelik, kimyasal silah kullanımının derhal araştırılmasını istedi. AKP-MHP iktidarının kimyasal silah kullanımını reddettiğini belirten Çelik, "Önemle vurguluyoruz ki, eğer iktidar sözcülerinin dediği gibi böyle bir durum yoksa, ortada olan görüntü ve bulgular çarpıtma ve yalansa yapılması gereken yekten inkar etmek değil, bölgeye bağımsız heyetlerin gönderilmesini sağlamaktır. Kimyasal silah kullanıldığına ilişkin bulguların süratle incelenmesi ve bağımsız heyetlerce rapor edilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

"Gün susma günü değil, insanlığı savunma ve savaşa karşı ses çıkarma günüdür. İnsan yaşamı kutsaldır. Ölümden değil yaşamdan yana olan tüm kurum, yapı, siyasi parti, sivil toplum kuruluşunu, halkımızı ve her vicdanlı yurttaşı harekete geçmeye çağırıyoruz" diyen Çelik, bu temelde 6 Kasım günü Taksim'de gerçekleşecek "Savaşa karşı barış, ölüme karşı yaşam" yürüyüşüne İzmir'den katılacaklarını ilan etti ve bu haklı yürüyüşe İzmir halkını davet etti.

Çelik, "Toplumun istediği sadece ve sadece gerçeklerin açığa çıkmasıdır. Sessiz kalarak bu suça asla ortak olmayacağız. Gerçekler açığa çıkana kadar sesimizi çıkartmaya ve hakikati aramaya devam edeceğimizi büyük bir kararlılıkla bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.