20 Eylül 2024 Cuma

33 Düş Yolcusu İzmir'de anıldı

Gençlik Örgütleri, Suruç katliamının 3. yılı dolayısıyla 33 Düş Yolcusu'nu Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde andı.
Gençlik Örgütleri, Suruç katliamının 3. yılı dolayısıyla  33 Düş Yolcusu'nu Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde andı. "Suruç için adalet herkes için adalet" pankartının açıldığı anma, saygı duruşu ile başladı.
 
Anmada konuşan SGDF MYK Üyesi Alev Özkiraz, "Bundan 3 yıl önce 'beraber savunduk beraber inşa edeceğiz' diyerek başlattığımız kampanyanın çalışmasını ülkenin her tarafında ördük. Amacımız Kobanê'deki çocuklara oyuncak götürmek, onların sevincine ortak olabilmekti. Gezi'nin çocukları ile Kobane'nin çocuklarını buluşturmaktı amacımız. Gezi nasıl toplumun uyanışını simgeliyorsa Rojava devrimi de öyleydi. Bu iki uyanışa köprü olmak istedik" dedi.
 
Suruç katliamının üzerinden 36 ay geçtiğini hatırlatan Özkiraz, "Faillerin yargılanması bir yana dursun bizlerin yargılandığı, tutuklandığı 3 yıl geçirdik. Suruç gazilerimiz Ali Deniz Esen, Ceren Çoban ve birçok yoldaşımız hala tutuklu. Suruç katliamı oluşturulmak istenen tek adam rejiminin ilk ayağı ve başlangıcıdır" diye belirtti.
 
HDP İl Eşbaşkanı Semra Uzunok ise Diyarbakır'dan Suruç'a, Suruç'tan Ankara'ya yaşanan tüm katliamların hesabının sorulacağını vurgulayarak adalet talebinde bulundu. Devrimci dayanışma ile faşist düzenin son bulacağını belirten Uzunok, Suruç'ta gösterdiğimiz pratiğin tüm katliamlarda gösterilmesini istedi.
 
Gençlik örgütleri adına konuşan Yaren Delipalta da Suruç katliamının ülkenin savaş konseptiyle yönetilmeye başlamasının dönüm noktası olduğunu söyledi. Muhalif seslerin kısılmaya çalışıldığını, hiç bir katliamın aydınlatılmadığını ve demokratik bütün haklara saldırıldığını ifade eden Delipalta, yine de eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini sözlerine ekledi. 
 
Katliamın başta SGDF'liler olmak üzere Türkiye devrimci gençliğine yapıldığını söyleyen Delipalta, "33 Düş Yolcusu'nun eşit ve özgür bir dünya kurma hayallerini yerine getirmek bugün hepimizin boynunun borcudur. Kampüslerden sokaklara acımızla öfkemizle direncimizle hep birlikte mücadele etmekten başka bir çıkış yolumuz yoktur. Bugün buradaki kalabalık dosta güven düşmana korku salsın hep birlikte 33 Düş Yolcusu'na bir kez daha söz verelim. Hiç bir düş yarım kalmayacak" şeklinde konuştu. 
 
Basın açıklamasının ardından İzmir Müzisyenler Derneği ve İzmir Yeni Kapı Tiyatro topluluğunun gösterimi gerçekleşti. Ardından Suruç'ta katledilen 33 kişinin isminin yazıldığı 33 balon gökyüzüne bırakıldı.