28 Eylül 2024 Cumartesi

2020 İstanbul Newroz'u Yenikapı'da

İstanbul Newroz'u bu yıl 22 Mart Pazar günü Yenikapı Meydanı'nda gerçekleşteştirilecek.  İstanbul Newroz Koordinasyonu, 1 milyon kişinin katılmasını hedefledikleri mitinge çağrı yaptı.

İstanbul Nevroz Koordinasyonu, "Demokrasi, adalet, özgürlük" şiarıyla 22 Mart'ta Yenikapı Meydanı'nda düzenlenecek Newroz mitingine ilişkin HDK Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut ve Erdal Avcı, HDK Eşsözcüleri Gurbet Aydoğan ve Yoldaş Aydın, ESP İstanbul İl Eşbaşkanı Hüseyin İldan ve çok sayıda kişi katıldı.

Basın metnini okuyan Gurbet Aydoğan, Mart ayı ve Newroz'un Anadolu ve Mezopotamya halkları için yeniden uyanmanın, doğumun gerçekleştiği kadim bir bayram olarak bin yıllardır kutlandığını hatırlattı. Aydoğan, "Demirci Kawa'nı zalim Dehak'a karşı özgürlük zaferi mitoloji ile vücut bulan bayram, Anadolu ve Mezopotamya'da zulme karşı direncin ve uyanışın bayramı olarak halkların umudunu diri tutmaktadır" die konuştu.

'NEWROZ, DİRENENLERİN DEVRİMCİ RUHUDUR'
Halkların direndiğini ve Newroz ateşinin daha da yükseldiğini kaydeden Aydoğan, "Newroz; Türkiye, Kürdistan ve Orta Doğu'da egemen devlet yapısı ve hükümetlerin, baskı sömürü ve zulmüne karşı demokrasi ve özgürlük mücadelesinin yükseltildiği direniş bayramıdır. Kürt halkı ve demokrasi güçlerinin tecrit ve izolasyon politikalarına karşı direniş ve isyan günüdür. Emekçilerin, yoksulların, mültecilerin, kadınların direnenlerin devrimci ruhudur" ifadesini kullandı.

Kawalardan, Zekiyelere, Rahşanlara, Hallac-ı Mansurlara Mazlumlara, Bedreddinlerden Denizlere direniş geleneğini sürdüren halkları zalim Dehaklara karşı Newroz ateşini büyütmeye çağıran Aydoğan, şöyle devam etti: "Birlikte ve birleşik mücadeleyle tüm demokrasi güçlerini Newroz alanlarını doldurmaya çağırıyoruz. Egemenlere karşı direnişi büyütelim. Sömürgeci savaşlara karşı adil ve onurlu barışı savunmak için tüm halkımızı Yenikapı'da gerçekleştireceğimiz Newroz mitingine çağırıyoruz."

AVCI: GÖRKEMLİ BİR DİRENİŞ VE BAYRAM GÜNÜ ÖRGÜTLEYECEĞİZ
Ardından söz alan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, 21 Mart Newroz programlarına ilişkin Türkiye ve Kürdistan'da açıklamaların yapıldığını kaydeti. İstanbul'da büyük bir kutlama hazırlığı yapıldığını ifade eden Avcı, "Bu yıl İstanbul'da önümüze koyduğumuz, merkezi hükümetler. AKP-MHP politikalarına karşı uzun zamandır direniş sergileyen tüm demokrasi güçleriyle 2020 yılılnda kitlesel bir direniş ve demokrasi şenliğine dönüşmek için uzun zamandır yapılan tartışmalar sonucunda görkemli bir bayram ve direniş günü örgüteme kararı alındı" diye belirtti.

Geçmiş yıllarda milyonları bulan buluşmaların gerçekleştiğini hatırlatan Avcı, iktidarın baskı politikalarından kaynaklı, yasaklama ve engellemelerden dolayı Newroz'un hakettiği coşkuyu görmediğini kaydetti. İstanbul'da 1 milyon katılımlı görkemli bir bayram yapmaya karar verdiklerinin altını çizen Avcı, "İstanbul Newrozu'unu Yenikapı'yı doldurmayı, AKP/MHP faşist iktidarına karşı güçlü bir cevap vermeyi önüne koymuş, çalışmaları başlattığımızı duyurmak istiyoruz" diye konuştu. Avcı, tüm halkları, AKP/MHP faşizmine karşı direnenleri 2020 Newrozu'na Yenikapı'ya çağırdı.