28 Eylül 2024 Cumartesi

10 Ekim'de katledilenler anıldı

104 kişi katledildikleri Ankara Garı önünde anıldı. Katliamların sıradanlaşmasına izin vermeyeceklerini kaydeden 10 Ekim-Der Başkanı Sakinci, 27 Aralık'ta görülecek  duruşmaya çağırdı.

10 Ekim katliamında hayatını kaybeden 104 kişi, katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önünde anıldı. Emek ve demokrasi güçlerinin 10 Ekim 2015'te Ankara'da düzenlediği mitingi hedef alan DAİŞ'in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında katledilenler için 10 Ekim Barış Derneği (10 Ekim-Der) çağrısıyla, düzenlenen anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü ve İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticileri katıldı.

Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafının yer aldığı pankartın açıldığı anmada, "10 Ekim'i unutma, unutturma" sloganı atıldı. Anma, yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan saygı duruşuyla başladı.

'KATLİAMLARIN SIRADANLAŞTIRILMASINA İSYAN EDİYORUZ'
10 Ekim-Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, aileler ile başlayan adalet arayışında bugüne değin yaşadıkları hak ihlallerine ve engellemelere değindi. Adalet talebinden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Çoşgun, şunları söyledi: "İki seçim arasına sıkıştırılmış bir süreçte katledildik. Türkiye'de adalet ve hak mücadelesinin zorlu bir şekilde sürdürdük, sürdürüyoruz. Aileler olarak bu yolda insan hakları mücadelesi vermeye çalıştık. O gün insanlar oraya bu topraklarda barış şarkıları söyleyelim diye gelmişlerdi. Bizler hala barış diyebilmenin haklı bir gururunu taşıyor, her şeye rağmen insan haklarını savunuyoruz. Bu haklı mücadelenin 86'ncı ayında da katliamların sıradanlaştırılmasına isyan ediyor ve adalet getirilmeyen bir kavganın yok sayılması sürecine itiraz ediyoruz."

27 ARALIK DURUŞMASINA ÇAĞRI
Mücadelenin her alanda olduğu gibi hukuk alanında da sürdüğünü belirten Coşgun, 27 Aralık'ta yapılacak yargılamaya katılım çağrısında bulunarak, şöyle konuştu: "Yargıtay'ın bozma kararı sonrasında hükümleri onanmış sanıklar yönünden birleştirilmiş, tutuklanmış sanıkların iç içe girdiği bir yargılama süreci ile devam ediyoruz. Bundan önceki süreçlerde dosyanın kapatılmasının istendiği, taleplerimizin yok sayıldığı yargılamalardan geçtik. Dayanışmaya ve daha fazla güce ihtiyacımız var. 2023'ün ilk ayında, yine burada olalım."

MÜCADELELERİNİ YÜKSELTME SÖZÜ YİNELENDİ
İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Fatin Kanat, yaşamını yitirenleri anarak, 86 aydır süren barış talebinin bir kez daha yükseltileceğini vurguladı.

HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, katledilenleri asla unutmayacaklarını ve mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

Açıklamaların ardından Bayram Kaya da okuduğu şiirle yaşamını yitirenleri andı.

Ardından katledilen 104 kişiyi temsilen 104 karanfilin yer aldığı bir örgü, Ankara Gar önünde bulunan ağaca giydirildi.