1 Ekim 2024 Salı

Zorunlu göçü anlatan kitaplar 'örgüt propagandası' sayıldı

GÖÇİZDER'e yönelik gözaltı saldırısı sonucu 8 gündür İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan 22 kişi, adliyeye sevk edildi. Dernek üyelerine, "örgüte finansman sağlama" ve "örgüt propagandası" suçlaması yöneltildi. Suçlama gerekçesi yapılan üç kitap hakkında toplatma kararı verilecek soruşturmaya bahane üretilmesi dikkat çekti.

Göç İzleme Derneği'ne (GÖÇİZDER) yönelik 3 Haziran'da yapılan operasyonda gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan 22 kişi, 8 günlük gözaltının ardından savcılık ifadeleri alınmak üzere İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi.

Gözaltındaki GÖÇİZDER üye ve yöneticilerine, derneğin hazırladığı rapor, kitap ve broşürler bahanesiyle "örgüte finansman sağlamak" suçlaması yöneltildi. GÖÇİZDER'in mültecilerle ilgili hazırladığı raporlar, 90'lı yıllardaki köy boşaltma uygulamaları sonucu zorunlu göç ettirilen gayrimüslimler ve Kürtlerin yaşadığı hak ihlalleri ve 2015 yılında özyönetim direnişleri sonrası göç ettirilen insanların yaşadıklarına dair 3 kitap suçlama konusu yapıldı.

SUÇLAMA BAHANESİ YAPILAN KİTAPLAR TOPLATILDI
"90'larda yerinden edilen gayrimüslimlerin göç hikayeleri", "90'larda yerinden edilen Kürtlerin göç hikayeleri" ile "2015-2016 sokağa çıkma yasakları sürecinde kadınların göç hikayeleri" adlı kitaplar hakkında, soruşturmaya gerekçe yapılması için toplatma kararı verilmesi dikkat çekti. Üç kitapta, "örgüt propagandası" yapıldığı öne sürüldü.

Polisin, GÖÇİZDER üye ve yöneticilerine, "Bu kitapları hazırlamak için kimden talimat aldınız" sorusunu yönelttiği ve kitapların "devleti aşağılama" maksadı taşıdığı iddia edildi. 8 gün boyunca gözaltında tutulan 22 kişi, bugün adliyeye sevk edildi.