30 Eylül 2024 Pazartesi

'Özgürlüğe ses ver' eylemi: Tecrit insanlık suçudur

Kırıklar Hapishanesi önünde yapılan "Özgürlüğe ses ver" eyleminde tecridin bir insanlık suçu olduğu vurgulanarak, tüm siyasi tutsaklara özgürlük çağrısı yapıldı.

İzmir'de Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE- TUHAYDER) ve tutsak yakınları öncülüğünde başlatılan "Özgürlüğe ses ver" eylemi Buca Kırıklar Yüksek Güvenlikli Hapishanesi önünde devam etti. "Adalet için tecridi kıralım. Toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı açılan eyleme, Barış Anneleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAYDER),  Demokratik Alevi Derneği (DAD) İzmir Şubesi ve çok sayıda tutsak yakını katıldı.

İmralı'dan başlayarak tüm hapishanelere yayılan tecride dikkat çeken DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, yeni kurulan Y, S tipi ve Yüksek Güvenlikli hapishanelerin insanın psikolojik ve fiziksel yapısı üzerinde ciddi tahribatlara yol açtığını belirtti.

Karabulut, şöyle devam etti: "Tutuklu ve hükümlüleri dış ortamdan izole ederek yalnızlaştırmayı, iradesini parçalayarak yok etmeyi, ruhsal ve bedensel olarak yavaş ve sessiz bir imhayı hedefleyen bu yapılar, tek kişilik odalar şeklinde kurgulanmıştır. Artık en kısa zamanda başta İmralı olmak üzere tüm cezaevlerinde uygulanan hukuk dışı tecrit uygulamalarının bir an önce kaldırılması için mevcut iktidarı bir kez daha uyarıyoruz. Tecrit bir insanlık suçudur. Tüm cezaevlerindeki tecrit kaldırılsın. Siyasi tutsaklara özgürlük."

Eylem boyunca, "Bijî berxwedana zindanan", "Tecride hayır tutsaklara özgürlük" sloganları atıldı.