Ertin: İUP ile MEB bünyesinde kaçak işçi çalıştırılıyor
"Kamu yararı gözetileceği" iddiasıyla ucuz, esnek ve güvencesizlik çalışmanın hayata geçirilmek istendiği okullarda temizlik personeli bulunamıyor. Çünkü kölelik koşullarında ve ayda 7 bin 500 lira gibi bir miktara kimse çalışmak istemiyor. KESK İstanbul Dönem Sözcüsü Ertin, okullarda para toplanması yasak olduğu halde ekonomik durumu iyi olan velilerden temizlik personeli için para toplandığını, yoksul ailelerin ise temizlik yapmaya zorlandığına dikkat çekti. "3 hafta geçti tuvaletler kokular yükseliyor, sağlık problemleri başladı öğrencilerde. Karın ağrısı, ishal şikayetiyle raporlar geliyor" diyen Ertin, salgın hastalıkların başlamak üzere olduğunu ve sorunun derhal çözülmesi gerektiğini söyledi.
2024-2025 eğitim öğretim yılının neredeyse ilk ayı geride kalmak üzere. Yoksullaşma krizi günden güne artarken örgün öğrenimden koparılarak çocuklar işçileştirilip sermayenin bedava işçi ihtiyacı karşılanmak isteniyor, bir yandan da bütçenin ayrılmadığı devlet okullarında çocuklar salgın hastalıkların pençesine terk ediliyor.
İŞKUR tarafından "kamu yararı gözetileceği" iddiasıyla ortaya atılan Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında geçici olarak çalıştırılacak işçileri kapsayan İşgücü Uyum Programı (İUP) ağustos ayında resmileşmiş, eylül ayının ilk haftası uygulanmaya başlanmıştı. Tam anlamıyla esnek, güvencesiz emek sömürüsü olan İUP'a başvurular beklenenin oldukça altında seyretti. Günlük 600 küsur, aylık ise 7 bin 500 lirayla asgari ücretin yarısının da altında kalan maaşa, sigortasız ve işçi sağlığı ve güvenliği olmadan çalışmaya yanaşan pek olmadı.
YOKSUL AİLELER PARA VEREMEDİĞİ İÇİN TEMİZLİK YAPIYOR
Okullarda temizlik sorunlarının artması, çocukların sağlığının bozulmasının ardından Okul Aile Birliği velilerden para toplayarak çözüm üretmeye çalıştı, kimi yerlerde ise yoksul aileler para veremediği için temizlik işini üstlenmeye mecbur kaldı. Kimi okullarda da toplanan paralar nedeniyle oluşan yolsuzluklar haberlere yansıdı.
KESK İstanbul Dönem Sözcüsü Eren Ertin ile okullarda yaşanan bu sorunu konuştuk. Temizliğin şu an en önemli sorun olduğunun altını çizen Ertin, ishal ve karın ağrısı şikayetiyle çok sayıda öğrencinin rapor aldığını aktardı. Diyanet'e ayrılan bütçe ile eğitime ayrılan bütçe arasındaki farka dikkat çeken Ertin, İUP ile adeta okullarda mevsimlik işçi çalıştırıldığını belirtti.
'BİYOLOJİK OLARAK HAYATTA KALMAYA BİLE YETECEK BİR PARA DEĞİL'
Ertin, "İUP'ın çıkmasıyla iş gücü açısından sıkıntı çıktı. Çünkü bakanlığın talimatıyla üç gün işçi çalıştırabiliyoruz. Üç günde de günlük ücret 600 lira, aylık 7 bin 500 lira kadar bir ücret ödeniyor. Kölelik düzeni koşullarında kimse çalışmak istemiyor. Çünkü 7 bin lira sadece yol ve yemek ücretini karşılayabilir. Hele ki İstanbul gibi bir yerde hayatsal faaliyete -biz artık insanca yaşamak da diyemiyoruz- yani biyolojik olarak hayatta kalmaya bile yetecek bir para değil. Hele ki İstanbul gibi bir yerde" dedi.
'MEB BÜNYESİNDE KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRIYORSUNUZ'
Programın uygulanamaz olduğunu son haftalarda Milli Eğitim Bakanlığı'nın da gördüğünü ve yapılan "30 bin temizlik personeli aldık" açıklamasına işaret eden Ertin, "Aslında onlar da TYP kadrosu. Eylül ayında çalışmaya başlıyorlar haziran ayında iş süreleri tamamlanıyor. Geçici, mevsimlik işçiliğe dönüyor çalışanlar. MEB bünyesinde kaçak işçi çalıştırıyorsunuz İUP'la. Sigortaları bile yatmıyor bu insanların, stajyere verildiği gibi birkaç günlük sigorta yatıyor. Sadece sağlık sigortasını karşılıyorlar. Emekliliğe etki eden bir şey yok yani. Kölelik koşulunda insanları çalıştırmak istiyorlar ama okullar açılalı personel bulamadı hiçbir idareci" ifadelerini kullandı.
'KARIN AĞRISI, İSHAL ŞİKAYETİYLE RAPORLAR GELİYOR'
Söz konusu sorunun Toplum Yararına Program (TYP) ile çözülemeyeceğinin altını çizen Ertin, "Eğitim-Sen ve kamu emekçileri olarak okullarda kadrolu personel olması gerektiğini söylüyoruz. Birçok okulda tek bir kadrolu personel yok. Örneğin benim okulumda bir tane temizlik işçisi yok. Bu sorun sürekli öteleniyor. Bakanın açıkladığı 30 bin kadro da mevsimlik işçi olarak alacağı işçiler yani. 3 hafta geçti tuvaletler kokular yükseliyor, sağlık problemleri başladı öğrencilerde. Karın ağrısı, ishal şikayetiyle raporlar geliyor" dedi.
'SALGIN HASTALIKLAR BAŞLAMAK ÜZERE'
Velilerin ekonomik durumunun iyi olduğu bölgelerdeki okullarda Okul Aile Birliği üzerinden para toplanarak temizlik işçisi çalıştırıldığını, ancak yoksul halkın yaşadığı bölgelerdeki okullarda ise idarecilerin temizliği velilere yaptırdığını söyleyen Ertin, "Ya da çok düşük ücretle çalışmayı kabul edenler oldu. Onlar da günleri yarıya böldü. Yani 3 gün çalışması gerek ama 5 gün boyunca akşamüstü geldi temizledi gitti. Havalar soğuyor, salgın hastalıklar başlamak üzere. Bu sorunun bir an evvel çözülmesi lazım" dedi.
Okullarda para toplanmasının yasak olduğunu ancak bu bahaneyle paraların toplandığını, bazı okullarda yaşanan yolsuzlukların da basına hatırlatan Eren, eğitime ayrılmayan bütçenin bu sorunlara zemin hazırladığını da ekledi.
'TOPLADIĞIMIZ İMZALARI ÇARŞAMBA GÜNÜ TESLİM EDECEĞİZ'
Eğitim-Sen il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri önünde açıklamalar yaptığını, imzalar topladığını ve yarın da bu imzayı yetkililere ileteceklerini aktaran Ertin, "Çünkü bu yıl verilen personel gelecek yıl verilmeyebilir. Okullar, eğitim tasarruf edilecek alanlar da değil. Geçici değil kadrolu çalışan olması lazım. Güvenceli ve çalışma koşullarına uygun personel atanmalı. Bunun için imza kampanyası başlatmıştık" diye aktardı.