22 Eylül 2024 Pazar

Zonguldaklılar maden yağmasına 'hayır' dedi

Mavera Madencilik Zonguldak'ın  Alaplı ve Devrek ilçelerinde maden arama ruhsatı aldı. Birçok köyün etkileneceği maden sahasına karşı çıkan Zonguldaklılar şirkete "gelmeyin istemiyoruz, ormanlarımızı size vermeyiz" derken Enerji Bakanlığı'nı da "bizlere sormadan verdiğiniz ruhsatı iptal edin" uyarısı yaptı. 

Zonguldak'ın Alaplı ve Devrek ilçelerinde Mavera Madencilik, altın madeni arama ruhsatı aldı. Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır olan Akçakoca'nın köylerinde 1774 hektarlık ve Devrek'in Ahmetoğlu köyünde 1737 hektarlık daha orman alanında altın aranacak.

Alaplı'ya bağlı Belen köyündeki maden sahasında bir araya gelen Zonguldaklılar, maden yağmasına hayır dedi. Eyleme Akçakoca, Devrek, Çaycuma ve Ereğli ilçelerinden yaşam savunucuları, TİP Ereğli İlçe Başkanı, CHP Ereğli ve Alaplı İlçe Başkanları, DSP Alaplı İlçe Başkanı, CHP Milletvekili Eylem Ertuğrul, TEMA Devrek Temsilcisi desteğe geldi.

'BİRÇOK  KÖY MADEN SAHASINDAN ETKİLENECEK'
Açıklamada, "Bizim yaşadığımız köyler, nesiller boyunca fındık ve ormancılık ile yaşamını devam ettirdi. Maden aranacak olan bölge ve çevresindeki köylerde, yaklaşık bin aile yaşamını fındık bahçelerinden elde ettikleri gelir ile devam ettiriyor. Maden aranacak bölgede olan köylerimizde ve bölgede doğala hayatın yok edilmesi, ormanların ve diğer canlıların zarar görmesinden endişe duyuyoruz. Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar ve Kasımlı Köyleri maden sahasının içinde kalmaktadır. Komşu ilçe Akçakoca'ya bağlı birçok köy maden sahasından etkilenecektir. Maden arama ve çıkarılması düşünülen ormanlık alanlarda, kestane meşesi, ceviz gibi ağaç türleri ile birlikte nesli tükenmekte olan diğer canlılar mevcuttur. Derelerimizde kırmız benekli alabalık türleri görülmektedir. Birçok Endemik bitki çeşitleri mevcuttur. DSİ tarafından inşa edilen içme suyu göletlerimiz maden sahası içinde kalmaktadır" denildi.

2015-2019 yılları arasında Kanada menşeli Centerra Gold'un yerli ortağı Öksüt Madencilik tarafından da altın arandığı hatırlatılan açıklamada, Mavera Madencilik'in de uluslararası maden şirketlerinin taşeronu olduğuna dikkat çekildi. 

'SİYANÜRLE YAŞAMAK İSTEMİYORUZ'
Açıklama, şöyle devam etti: "Yerin altını üstüne çeviren, on binlerce ağaç ve orman canlısını yok edecek olan ,sularımızı ve çevreyi etkileyecek olan Açık madenciliği istemiyoruz. Yakın bir zamanda Erzincan İliç İlçesindeki gibi bir çevre ve doğa katliamı yaşanmasını istemiyoruz. Gelecek nesillere ve doğal hayta sözümüz var. Köyümüzü, ormanlarımızı, tarlamızı, sularımızı yağmalatamayacağız. Mavera Madencilik adına verilen maden arama ruhsatının iptali için tüm bölge halkı olarak avukatlara toplu vekalet vermeye başlıyoruz. Burada yaşam alanlarımıza, mahkemelerde davamıza sahip çıkacağız. Mavera Madencilik'e sesleniyoruz: Gelmeyin istemiyoruz. Ormanlarımızı size vermeyiz. Enerji Bakanlığı'na sesleniyoruz: Bizlere sormadan verdiğiniz ruhsatı iptal edin. Siyanür ile yaşamak istemiyoruz. İliç olmak istemiyoruz. Alaplı, Devrek, Akçakoca ve tüm Batı Karadeniz Bölgesi olarak hep birlikte; maden ve talana hayır diyoruz."