1 Ekim 2024 Salı

Yürüyüşü engelleyemeyen polis araçlara el koydu

İmralı tecridine karşı yarın yapılacak Gemlik yürüyüşü öncesi pek çok kentten yola çıkışlar başladı. Diyarbakır'da Bağlar'daki açıklamanın ardından "Her yer İmralı her yer direniş", "Bijî serok Apo" sloganlarıyla yürüyüş yapan kitleye polis saldırdı. 12 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır'da halkın yola çıkma iradesini kıramayan polis araçlara el koydu. Urfa'dan da halkın kitlesel bir şekilde yola çıkması engellendi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ile MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) öncülüğünde "Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik'e yürüyoruz" yürüyüşü öncesi Diyarbakır'da eylem yapıldı.

HDP Bağlar İlçe binası önünde yapılan açıklamanın kitle yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe saldıran polis 12 kişiyi gözaltına aldı.

BÜLBÜL: İKTİDAR SUÇ İŞLİYOR
Bağlar'da parti binası önünde yapılacak açıklama öncesi bölgeyi ablukaya alan polis kitlenin katılımını engellemeye çalıştı.

Açıklamada söz alan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, polis ablukasına ve engellemesine tepki gösterdi. Türkiye'nin dört bir tarafında tecrit yaşandığını belirten Bülbül, İmralı'daki tecridin sorumlusunun iktidar olduğunu söyledi. Öcalan'ın ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmediğini hatırlatan Bülbül, "Ne ilgili savcılıklar, ne Adalet Bakanlığı ne de hükümet bu açıklamaları ciddiye almayarak sistematik suç işlemeye devam ediyor" dedi.

Bülbül, adaletin ve demokrasinin yolunun İmralı'dan geçtiğinin altını çizerek, "Gidin İmralı'da sayın Öcalan ile görüşün" çağrısında bulundu.

UCA: TECRİT KAPISI KIRILACAK
HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca polis ablukasına tepki göstererek, yaşanan durumun tecridin özeti olduğunu söyledi. 2013-2015 yılları arasında "çözüm" adı altında yürütülen süreci hatırlatarak, "O dönem Sayın Öcalan'ın fikirleri Ortadoğu halklarına, Türkiye halklarına ve Kürdistan halklarına umut olmuştu. Ancak bugün ağırlaştırılmış bir tecritle karşı karşıyayız" dedi.

Öcalan'ın son görüşmesindeki, "Bir haftada sorunu çözerim" sözlerini hatırlatan Uca, "Ancak devlet gözaltı ve savaşla buna cevap veriyor. Ne savaş siyaseti ne de tecritle Kürt sorunu çözülmez. Kürt halkı da bitirilemez. Kürt halkı büyük mücadelelerle bugünlere geldi. Asla diz çökmedi. Kürt halkı bu tecridi kıracak. Bu yürüyüş özgürlük yürüyüşüdür. Ne kadar önümüzü keserseniz kesin, özgürlük yürüyüşçüleri hem tecridi kıracak hem de Gemlik'e ulaşacak. İmralı kapılarını da açacak. Ne olursa olsun İmralı'daki tecrit kapısını kıracağız" diye konuştu.

POLİS ARAÇLARA EL KOYDU
Açıklama sonrası yürüyüşe geçen vekiller ve parti yöneticilerine ara sokaklarda bekleyen halk da katıldı. "Her yer İmralı her yer direniş", "Biji serok Apo" sloganlarıyla yürüyüşe geçen kitleye polis saldırdı. Saldırıda 12 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır'dan Gemlik'e yola çıkmak isteyen halkı engelleyemeyen polis araçlara el koydu. Polis birçok ilçeden yola çıkacak araçlara da herhangi bir gerekçe olmadığı halde para cezası keserek, bağladı.

URFA'DA ARAÇLARLA YOLA ÇIKIŞ ENGELLENDİ
Urfa'da ise "Büyük Gemlik Yürüyüşü" için Diyarbakır koluna katılmak için yola çıkan halk Siverek ilçe giriş ve çıkışında engellendi. İlçe çıkışında alıkonulan araçlardaki halk, Kamil Turan Bulvarı'nda "Be serok jiyan na be", "İmaralı'ya bin selam", "Bijî berxewadana İmralı" sloganlarıyla yürüyüşe geçti. İlçe merkezine kadar düzenlenen yürüyüşün ardından açıklama yapıldı.

Urfa Barış Anneleri Meclisi üyesi Hadle Oğur, kentten çıkışlarının engellenmesine tepki gösterdi. Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için mücadele ettiklerini ifade eden Oğur, bu sağlanıncaya kadar da mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.

Siverek girişinde toplanan kitle de basın açıklaması yaptı. HDP Bozova İlçe Yöneticisi Mehmet Ekinci, "Sayın Abdullah Öcalan şahsında tüm halklara uygulanan tecrit politikasını kınıyoruz" dedi.